Fagkontrakter

Fylkeskommunen har flere såkalte fagkontrakter i tillegg til driftskontraktene. Dette er arbeidsoppgaver som krever spesialkompetanse både hos entreprenør og byggherre.

Skjøtselskontrakter/Drift av parkmessige anlegg 

Fylkeskommunen har to skjøtselskontrakter som dekker utvalgte grønt områder i bynære strøk. Områdene skilles ut fra driftskontraktene da anleggene skal ha parkmessig drift. 

Typiske arbeidsoppgaver omfatter klipping av plen, stell av busker, trær og annen blomsterbeplanting. Det gjennomføres i tillegg mindre rehabiliteringstiltak av eksisterende grøntanlegg. Dette gjøres enten for at anleggene skal blir enklere å drifte, av estetiske årsaker eller for å bedre trafikksikkerheten.  

Skjøtselskontraktene har en varighet på fem år med opsjon på ytterlige ett år. 

TSV- Trafikksikkerhet- og vedlikeholdskontrakt 

Fylkeskommunen har en trafikksikkerhet- og vedlikeholds kontrakt, forkortet som TSV-kontrakten. Denne kontrakten gjennomfører mindre og mellomstore vedlikeholdstiltak og trafikksikkerhetstiltak i hele fylket. Typiske tiltak som gjennomføres er etablering av busslommer og kantstopp, forsterkning og stikkrennebytte som forarbeid før asfaltering, fartsreduserende tiltak og tiltak for universell utforming.

TSV-kontrakten lyses ut med varighet på 1 til 3 år. Kontrakten er nært knyttet til fylkeskommunen sitt fornyingsprogram og trafikksikkerhetsarbeid.  

Fjellsikring og tunnelvedlikehold 

Fylkeskommunen har en fjellsikring- og tunnelvedlikeholds kontrakt som dekker hele fylket. Kontrakten inneholder både planlagte tiltak og er rigget for å kunne bidra i opprydding og sikring etter rashendelser. Kontrakten omfatter rensk av fjell og sikring med bolt, sprøytebetong, sprangnett og wirenett. Tiltakene beskrives og prioriteres av byggeleder i tett dialog med våre dyktige geologer. 

 Fjellsikringskontrakten har en varighet på 2 år. Størrelsen på tiltakene varier veldig, og omsettingen ligger på omtrent 8-10 millioner i året.  

Skiltkontrakt

Skiltkontrakten sørger for god kvalitet på mindre og større skilt utskiftinger i hele fylket. Behovet for utskifting kommer ofte av for lav retrorefleksjon, endrede informasjonsbehov og oppsettingskriterier. Det er mange krav til montering av skilt, blant annet krav til folieklasse, plassering og oppsettingsutstyr. 

Det skiftes eller settes opp omtrent 2000 nye skilt/skiltoppsett i året. Fylkeskommunen ser stor nytte av å ha en egen fagkontrakt på skilt. Egen kontrakt med byggeleder og entreprenør sikrer fagkompetanse og at nye skiltvedtak kan iverksettes fortløpende. Skiltkontrakten har en varighet på 3-5 år.

Rekkverkskontrakt 

Fylkeskommunen har en rekkverkskontrakt som dekker hele fylket. Kontrakten inneholder rehabilitering-, skadeutbedring- og nysetting av veg- og brurekkverk på fylkesveger. De fleste trafikkulykkene i Trøndelag er utforkjøringsulykker. Rekkverk er en viktig del i arbeidet med å begrense konsekvensene av utforkjøringsulykke.  

Det settes omtrent 35 000 til 50 000 meter rekkverk i året, avhengig av budsjett og type rekkverk. Vi opplever å møte dyktige entreprenører i markedet som er levende opptatt av trafikksikkerhet. Kontrakten lyses normalt ut med en varighet på 1 år, med mulighet for forlengelse i ytterligere ett år (ett opsjonsår).

Målebilen 

Trøndelag fylkeskommune har en egen målebil. Målebilen måler nesten hele vegnettet på i overkant av 6400 km hvert år. Den registrerer tilstanden på vegen og tar bilder. Bilen er utstyrt med kamera og en laser som lager en punktsky av vegdekket og sideterreng. Vegbildene som bilen tar, ligger offentlig tilgjengelig på Vegkart.no. Disse benyttes ofte av ansatte i vegavdelingen som jobber med forskjellige prosjekter og saksbehandling. Bruken av vegbilder sparer tid og ressurser med at brukere slipper å dra på befaringer mindre komplekse saker og prosjekter. 

Sist oppdatert 08.05.2025