Nummer 4 - 2023

Desember 2023, nr 4/2023 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag.

Kurs, webinarer og konferanser

Klimautvalget 2050 - Hva betyr utvalgets anbefalinger for kommunesektoren?

KBN ( Den norske stats kommunalbank) og Norsk Klimastiftelse inviterer til gratis webinar om Klimautvalget 2050 og kommunens rolle i arbeidet med å nå Norges klimamål, torsdag 7. desember kl 09.00. 

Lenke til program og påmelding

Regionalt nettverksmøte for Aldersvennlig lokalsamfunn 7. desember (teams)

Målgruppe: Ledere og ansatte fra plan, teknisk, helse, folkehelse, frivillighet, politikere og samferdsel i kommunene.

Program og lenke til møtet finner du på lenken:

Regionalt nettverksmøte aldersvennlig lokalsamfunn for kommuner i Trøndelag | Statsforvalteren i Trøndelag

Vi håper dere alle,  i tillegg til foredragsholderne - deltar og blir med som diskusjonspartner og eksperter der det er behov.

Webinar om kommunal planstrategi 16. januar 2024

Det vil bli arrangert et webinar om kommunal planstrategi for Plannettverket i Trøndelag 16. januar fra kl. 10-14. Webinaret arrangeres i samarbeid mellom fylkeskommunen og statsforvalteren. Det er også med en kommunerepresentant i planleggingen. På webinaret vil det bli lagt vekt på bl.a. relevant kunnskapsgrunnlag fra regional planstrategi, føringer for arbeidet, eksempler fra ulike kommuner og involvering av politikere. Arrangørene ønsker på forhånd få innspill fra kommunene med spørsmål om utforming av og innhold i kommunale planstrategier og disse sendes til.

Nettbasert videreutdanning i samfunnsplanlegging i regi av NTNU, Universitetet i Bergen og Universitetet i Agder

Lenke til nettside med program og videopresentasjon av studiet

Årets fysiske samling for Plannettverket i Trøndelag ble avholdt på Quality Airport hotell i Stjørdal sentrum 8.-9. november. 

Program med kobling til benyttede presentasjoner finner du på lenken:

Plannettverkssamling 2023

Vi ønsker gjerne forslag til tema/problestillinger vi kan belyse på fremtidige plannettverksamlinger. Send disse til:

"Leve hele livet"

På lenken under finner du program, presentasjoner og opptak på det som har skjedd i 2023. Arrangør er støtteapparatet for "Leve hele livet".

Webinarrekke Leve hele livet 2023

Webinar 3. oktober om digital transformasjon innenfor plan, bygg og geodata - Hva er det? Gode eksempler.

Opptak og presentasjoner fra dette webinaret finner du på lenken under: 

Opptak av webinar 3. oktober under fanen 2023

Kalender på aktuelle webinarer, kurs og fagdager:

Fylkeskommunen har laget en kalender som viser ulike arrangement som kan være av interesse for all planlegging i kommunene. Har du et arrangement som du ønsker skal være med? Ta kontakt på e-post:

Kalender over relavante kurs og webinarer

Veiledere og retningslinjer

Nye nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging

Regjeringen legger hvert fjerde år fram nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging for å fremme en bærekraftig utvikling i hele landet.

Distriktssenteret lanserer i samarbeid med Kommunal- og distriktsdepartementet veilederen enkelplanlegging.no.

Dette er en nettbasert veileder som skal bidra til at små kommuner gjør gode valg og planlegger gode prosesser for kommuneplanleggingen sin.

Ny veileder om interkommunalt samarbeid

KDD publiserte i oktober en ny veileder om interkommunalt samarbeid. På temasiden til KDD vil det komme gode eksempler på sjekklister, samarbeidsavtaler mv.

Les mer om veilder om interkommunalt samarbeid

Fylkeskommunen endrer våre hjemmesider for kommunale planleggere.

Her vil du finne veiledning til planstrategi og kommuneplan, og viktige lenker. Oversikt over hvilke kontaktpersoner kommunene har finner dere også her. Vi ønsker tilbakemeldinger på sidene for å kunne forbedre oss på veiledningen, send e-post til

Fylkeskommunale plansider

Råd fra Statsforvalteren i arbeidet med kommunal planstrategi

Statsforvalteren har sendt ut brev om råd og innspill til kommunenes arbeid med kommunal planstrategi. Kopi av brevet er lagt til her i PLANe-posten. 

Innspill til  arbeidet med kommunal planstrategi

Minner om veileder på dispensasjonssaker Trøndelag

Statsforvalteren i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune har laget en veileder om dispensasjoner etter kapittel 19 i plan og bygningsloven. Det er hovedsakelig dispensasjon fra arealplaner som er tema. Den erstatter tidligere veiledere. Veileder og skjema ligger på fylkeskommunens hjemmeside og på Statsforvalterens hjemmeside

Lenke til veileder og skjema:

Fylkeskommunen

Statsforvalteren

Plannytt fra Regjeringen

I Plannytt kan du lese om planlegging etter plan- og bygningsloven, kart og geodata, tinglysing, matrikkel, by- og stedsutvikling.

Meld dere på nyhetsbrevet PlanNytt eller les eldre utgaver

Rapporter og stortingsmeldinger

Klima i endring - sammen for et klimaarobust samfunn

Miljødirektoratet arrangerte i november et webinar om klimatilpasningsmeldingens betydning for kommunene. Det er gjort opptak av dette webinaret som dere kan finne ved å klikke på lenken under:

Opptak av webinar om klimatilpasningsmeldingen

Distriktskommune 3.0 - sluttrapporten er ferdig

Hvordan kan kommuner med få innbyggere og små administrasjoner jobbe godt med planlegging og utvikling? Kan planlegging gjøres enklere og samtidig fungere bedre? Sluttrapporten fra prosjektet Distriktskommune 3.0 gir noen svar. Rapporten finner du på Distriktssenteret.no. 

Mer informasjon og sluttrapport finner du på denne lenken

Handlingsrom og bruk av reguleringsplan for å styre arealbruk langs innsjøer og vassdrag

Holth & Winge og Asplan Viak har på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet gjennomført en studie av hvordan hensynet til strandsonen langs vann og vassdrag ivaretas i reguleringsplaner.

Les mer på regjeringen.no

Håndbok for konsekvenser for klimautredninger 

Miljødirektoratet har oppdatert håndbok for konsekvensutredninger av klima og miljø. Der finner du oppskrift på hvordan utredere skal lage konsekvensutredninger for fagtemaene naturmangfold, vannmiljø, verdensarv, friluftsliv, landskap, kulturmiljø, klimagassutslipp, støy, luftforurensning og forurenset grunn. Målet er at håndboka skal gjøre det enklere for kommuner og andre myndigheter å sette krav til utredninger gjennom å lage bedre plan- og utredningsprogram.

Lenke til digital veileder fra Miljødirektoratet

Bærekraftsrapporter for Trønderske kommuner og fylkeskommunen er publisert!

PWC utarbeider bærekraftsrapporter for Trønderske kommuner. Fylkesrapporten og de første kommunene er klare. En stor del av rapportene handler om analyse av indikatorer som finnes på«Bærekraftflisa» i Trøndelag i tall

Lenke til informasjon om bærekraftsnettverket og rapportene. 

Annen info

Følg Trøndelag fylkeskommune sitt arbeid med Regional planstrategi

Her finner du blant annet oppsummering av innspill i prosessen og kunnskapsgrunnlag om ulike temaer, inkludert et kunnskapsgrunnlag om energisystemet i Trøndelag som er laget som et ledd i at fylkeskommunen skal lage en regional energistrategi.

Regionalt planforum

Regionalt planforum er en møteplass mellom kommunene og det regionale nivået for diskusjon, samhandling og avklaring rundt større plansaker, før eller underveis i planprosessen. Planforum er forankret i Plan- og bygningslovens § 5-3. Fylkeskommunen er ansvarlig for ledelse og sekretariat, og skriver kortfattede referat fra møtene. Planforum har ikke vedtaksmyndighet eller en formell meklingsfunksjon, men er ment som en åpen kommunikasjonsarena. Møtene skal gi anledning til tidlig dialog, gjensidig orientering og eventuell veiledning. 

Planforum er en arena for å drøfte problemstillinger knyttet til planer på ulike nivå (kommune(del)- planer, reguleringsplaner m.v.) fortrinnsvis tidlig i planprosessen. Aktuelle problemstillinger kan være både av overordnet og mer konkret karakter og berøre en eller flere sektorinteresser. Plansaker bør drøftes i planforum i forkant av politisk behandling i forbindelse med oppstart eller underveis i planprosessen, for å rydde bort uklarheter og avklare konflikter. Ved at innspill fra Planforum kan innarbeides i saken før den legges ut til offentlig ettersyn, kan en unngå innsigelser i høringsfasen. Planforum vil også gi regionale myndigheter bedre forståelse for kommunenes ulike utfordringer. 

Vi oppfordrer kommunene til å melde inn saker til regionalt planforum. Datoene for våren 2024 ligger nå på våre hjemmesider. 

Les mer om regionalt planforum her.

Innmeldingsskjema  

Tilgrensende plan- og byggesaker til Nye Veiers portefølje

Nye Veier sendte i oktober ut et brev, der de ønsket å få informasjon om pågående plan- og byggesaker som grenser til prosjekter som de har. I brevet ligger det lenke til Nye Veiers hjemmeside, som viser hvilke prosjekter de jobber med. 

Brev fra Nye Veier

 

Vi ønsker alle en god jul og et godt nytt år!

Innspill og tips til PLANe-posten mottas med takk – redaktør Tanja Staldvik Wallervand:

Neste PLANe-post kommer i begynnelsen på februar. 

Sist oppdatert 06.12.2023