
Sirkulær-workshop for kommunale ungdomsråd
I februar 2024 deltok ungdom fra hele Trøndelag på en workshop om sirkulære løsninger og klima i Stjørdal, etter invitasjon fra Ungdommens fylkesutvalg (UFU). Workshopen ble arrangert av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med organisasjonen Framtiden i våre hender, og er et ledd i fylkeskommunens strategi for klimaomstilling i Trøndelag.
Totalt var rundt 65 personer fra 15 kommuner tilstede for å jobbe med temaet. Alle ungdomsrepresentantene hadde med seg en eller flere voksenkontakter fra sin kommune, og sammen diskuterte de ideer og initiativer for å gjøre sine lokalsamfunn mer sirkulære og bærekraftige 🚲🚌🌼
Et av prosjektene i handlingsplanen vår går ut på å øke kunnskapen blant ungdom om klimaomstilling. Workshopen danner grunnlaget for konkrete prosjekter som det enkelte ungdomsråd tar med tilbake til sin kommune .
Klimaverksted for unge
Rundt femti unge i alderen 10-20 år deltok på klimaverksted på Orkanger 28.-29. september 2019. Verkstedet har blitt utviklet i samarbeid med Ungdommens fylkesutvalg og medvirkningsforskere fra NTNU.
I gruppearbeid diskuterte deltagerne muligheter og utfordringer knyttet til klima i deres hverdag. De jobbet kreativt og laget prioriteringslister og fremtidshistorier.
Her kan du lese klimatips fra fem av deltakerne.
Ungdommenes innspill legger grunnlaget for det videre arbeid med Trøndelags strategi for klimaomstilling. På Ungdommens fylkesting i november får medlemmene se resultatene fra verkstedet. Det samme får fylkestinget i desember. Medvirkningsforskerne fra NTNU skal følge hele prosessen.
Bærekraft i videregående skole
Eksempler på bærekraftsarbeid i videregående skoler.
Oppdal videregående skole
I denne filmen følger vi elever på tur i nærområdet. Elever fra friluftslivslinja forteller om hvordan friluftsliv kan knyttes opp mot mange av FNs bærekraftsmål.
Steinkjer videregående skole
Steinkjer videregående skole viser i denne filmen hvordan skolen som organisasjon jobber med bærekraft.
Strinda videregående skole
Eksempel fra Strinda videregående skole på hvordan de knytter undervisningsopplegg for bærekraft opp mot ulike læreplaner.
Klimapris til Charlottenlund videregående skole
Charlottenlund videregående skole er en vinnerne av Utdanningsforbundets klimapris for 2022.
I juryens begrunnelse står det blant annet at Charlottenlund videregående skole har over flere år arbeidet med å gjennomføre ulike prosjekter og tiltak som skal fremme bærekraftig utvikling både i undervisningen og i skolehverdagen for øvrig.
Skolen har i flere år deltatt i satsingen «Den naturlige skolesekken», og har i samarbeid med Høgskolen i Østfold utviklet et tverrfaglig prosjekt «Gjør om AS». Her fikk elevgrupper i VG1-klassene på studiespesialisering opprettet fiktive elevbedrifter som hadde gjenbruk og redesign i fokus.
Skolen har også vært sertifisert som Miljøfyrtårn siden 2014, og har også deltatt i NM i klima siden 2017.
Her kan du lese mer om arbeidet ved skolen og hele begrunnelsen for prisen
Vi gratulerer!