Roller og ansvar

Ansvar og oppgaver i kulturmiljøforvaltningen er delt mellom departement og institusjoner og involverer alle forvaltningsnivåer. Rollene og ansvaret kan være uoversiktlig. Her finner du en kort oversikt over aktørene, ansvaret og oppgavene. Hvis du er i tvil om hvor du skal henvende deg, ta gjerne kontakt med oss
Bilde av Øyem-haugen i Overhalla (Foto: Trøndelag fylkeskommune)

utformer den nasjonale kulturmiljøpolitikken og har det overordnede ansvaret for kulturmiljøforvaltningen og det øvrige miljøfeltet. Departementet har også ansvaret for internasjonale arbeidsområder som bl.a. verdensarv (Unesco), EU/EØS. KLD treffer endelig avgjørelse i plansaker der det er reist innsigelse, og er klageinstans i saker der Riksantikvaren fatter vedtak etter kulturminneloven.

har som direktorat under KLD ansvar for gjennomføringen av den nasjonale kulturmiljøpolitikken. Direktoratet kan fremme innsigelse dersom nasjonale kulturmiljøinteresser er truet, og er klageinstans i saker der den regionale forvaltningen fatter vedtak etter kulturminneloven. Riksantikvaren har ansvar for utvikling av digitale tjenester som sikrer enhetlig kulturmiljøforvaltning, og forvalter viktige data om kulturminner og steder i offentlig forvaltning.

er regional kulturmiljømyndighet, planmyndighet og regional utviklingsaktør. Fylkeskommunen har forvaltningsansvar og er beslutningsmyndighet i samsvar med kulturminneloven for de fleste av fylkets kulturmiljø og steder og ivaretar de samlete verneinteressene knyttet til kulturminner og -miljø i plan- og utbyggingssaker. Fylkeskommunen deltar i kommunenes planlegging med veiledning, kulturminnefaglige innspill, vurderinger og uttalelser til planforslag. Fylkeskommunen kan foreta midlertidig fredning etter kulturminneloven, og kan reise innsigelser mot planer etter plan- og bygningsloven. Fylkeskommunen er også rette myndighet til å gi dispensasjoner fra kulturminneloven.

Fylkeskommunen har ansvar for skjøtsel, vedlikehold og tilrettelegging av utvalgte kulturmiljø, og skal sørge for at disse blir ivaretatt og sikret for nåtid og fremtid.

er del av den regionale kulturmiljøforvaltningen og har ansvar for alle samiske kulturmiljø med tilsvarende ansvar og myndighet som fylkeskommunene.

er Riksantikvarens faglige rådgivende organ om kulturmiljø og arkeologiske steder av betydning på land og under vann i Midt-Norge. Museet administrerer utgravninger og undersøkelser av arkeologiske kulturmiljø, herunder marinarkeologi. Museet gjennomfører nødvendige arkeologiske granskinger i saker der det er gitt dispensasjon på vilkår om slik gransking.

er plan- og byggesaksmyndighet og ansvarlig for å legge til rette for bevaring og bruk av kulturmiljø, steder og landskap i arealbruk og samfunnsplanlegging. Kommunene er i førstelinjen i plan- og bygningsloven og har den viktige rollen med å ivareta kulturmiljøene i arealplanlegging og den enkelte byggesak.

Enkelte kommuner har egne ansatte som arbeider med kulturminner. I Trøndelag har Røros, Levanger og Trondheim egen byantikvar.

er landets nasjonale og internasjonale kompetansesenter innen kulturminneforskning. NIKU utfører oppdrag for forvaltningen på kulturmiljø og arkeologiske steder fra middelalderen. Dette omfatter kirkesteder, klostre, festningsverk og de åtte middelalderbyene (Bergen, Hamar, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Trondheim og Tønsberg).

Sist oppdatert 09.07.2021