Ressurser fra Folkehelseinstituttet

En viktig del av folkehelsearbeidet er å ha oversikt over folkehelsa. Dette er en lovpålagt oppgave for både kommune og fylkeskommune. Fylkeskommunen har også et ansvar for å understøtte kommunene i deres oversiktsarbeid.

I tillegg til de kommunale og fylkeskommunale oversiktsdokumentene vil Folkehelseinstituttet (FHI) sine årlige folkehelseprofiler og oppvekstprofiler være gode bidrag for å skaffe oversikt over helsetilstanden i kommuner og fylker. For de fire største kommunene i landet, herunder Trondheim, er også profiler på bydelsnivå utarbeidet. Profilene kan lastes fra FHI sin nettside for flere år tilbake og viser noen av fylkets/kommunens/bydelens (Trondheim) folkehelsemessige styrker og utfordringer basert på et gitt indikatorsett. Profilene kan blant annet benyttes i planarbeidet, herunder knyttet til barn og unges oppvekstmiljø. Indikatorene som presenteres i profilene må tolkes i lys av også annen kunnskap om lokale forhold.

Utover disse profilene vil også FHI’s øvrige statistikkbanker, hvor også data fra ulike helseregistre inngår, være relevante i oversiktsarbeidet på regionalt, kommunalt og bydelsnivå (Trondheim). For det kommunale arbeidet vil spesielt Kommunehelsa statistikkbank være relevant.

Sist oppdatert 11.03.2022