Faktafredag - Sosiale relasjoner i Trøndelag - HUNT4

Andel som oppgir at de er ensomme etter kjønn og alder
Andel som oppgir at de er ensomme etter kjønn og alder

Å høre til, oppleve støtte, anerkjennelse og kjærlighet er grunnleggende behov for alle mennesker. Tilhørighet og tilknytning til andre mennesker er derfor blant de aller viktigste faktorene som fremmer helse, livskvalitet og livsmestring.

En ny rapport fra Hunt4 om sosiale relasjoner ser nærmere på indikatorer slik som ensomhet, støtte fra voksne i oppveksten og å ha vært utsatt for psykisk og fysisk vold.

Ny rapport fra HUNT ser på sosiale relasjoner i Trøndelag. Les rapporten her: Sosiale relasjoner i Trøndelag 2019.

Sosiale relasjoner, støtte og tillit er viktige samfunnsforhold å gripe fatt i når målet er å fremme helse og livskvalitet i befolkningen. Det er nødvendig å få kunnskap om relasjonskvalitet og tilgang på støttende relasjoner i befolkningen. Det å kartlegge grad av mangel på slike relasjoner er også viktig for å forebygge ensomhet, sosial isolasjon og utenforskap. På samme måte er det også nødvendig å få kunnskap om skadelige relasjoner, som vold, mobbing og overgrep. Mangel på støttende relasjoner og nærvær av skadelige relasjoner omfatter et alvorlig og økende folkehelseproblem.

Sosiale relasjoner og sosial støtte kan påvirke helsa på flere måter. For eksempel blir livsstil og helseatferd påvirket av de menneskene vi er mest sammen med. Undersøkelser viser også at mangel på sosial støtte kan bidra til usunn livsstil, redusert mestring av kriser og påkjennelser, økt psykologisk og fysiologisk stress og at en i mindre utstrekning søker faglig hjelp når en blir syk. På den andre siden har man støttende relasjoner og opplevelse av tilhørighet som gir tilgang til støtte på ulike måter. Ulike former for sosial støtte fungerer som et «sosialt immunforsvar» som også har konsekvenser for fysisk helse og dødelighet.
Selv om relasjoner er viktig for alle, er de særlig avgjørende i tidlig barndom. Små barn er prisgitt at noen tar vare på dem. Gode relasjoner som preges av trygghet, gjensidighet, glede og stimulering bygges inn i barnets hjernearkitektur som en solid «grunnmur» for videre utviklingen. Denne grunnmuren danner vanligvis et solid grunnlag for motstandsdyktighet (resiliens) som varer hele livet.

Mer enn 1 av 4 personer i Trøndelag har følt seg ensomme i løpet av de siste to ukene

Blant deltakerne i HUNT4 oppgir 30 % av kvinner og 26 % av mann at de har følt seg ensomme i løpet av de siste to ukene. For begge kjønn finner vi at andelen som opplever ensomhet er lavere blant de midterste aldersgruppene og høyest blant de yngste og eldste. Vi finner de laveste andelene av ensomhet og i aldersgruppa 60-69 år med henholdsvis 19 % for kvinner og 17 % for menn. Forekomsten av ensomhet er særlig høy i aldersgruppene 18/20-29 år (45 % og 40 %) og 80 år og eldre (44 % og 31 %). Alvorlighetsgraden av ensomhet følger samme mønster, og i alle aldersgrupper utgjør gruppa som opplever størst ensomhet den laveste andelen.

Andel som oppgir at de er ensomme etter kjønn og alder
Andel som oppgir at de er ensomme etter kjønn og alder

Av de som har svart at de føler seg ensomme så er det for både menn og kvinner ca. ¾ som føler litt ensomme, mens det er ca. 1/4 føler seg «en god del» eller «svært mye ensom».

For følelse av ensomhet er utdanningsgradienten tydelig både blant menn og kvinner. 39 % av kvinner og 34 % av menn med grunnskoleutdanning oppgir at de har følt seg ensomme siste to uker, sammenliknet med 27 % av kvinner og 24 % av menn med høyere utdanning.

Andelen som oppgir at de er ensomme på kommunenivå viser et skille som følger de gamle fylkesgrensene. Det kan skyldes at det er benyttet ulike innsamlingsmetoder i Nord- og Sør-Trøndelag og at det dermed er oppstått en kunstig skjevhet. I Nord-Trøndelag var det en overvekt som brukte papirskjema, mens det i Sør-Trøndelag ble samlet data via elektronisk utfylling (med unntak av de som var over 76 år). Dette kan medføre en skjevhet som på engelsk heter «mode effects». Andelen som oppgir at de er ensomme variere i kommunen mellom 15 og 30 % for menn og mellom 20 og 29 % for kvinner i tidligere Nord-Trøndelag, mens de i tidligere Sør-Trøndelag varierer mellom 22 og 32 % for menn og mellom 27 og 36 % for kvinner.

Ytterligere data for Sosiale relasjoner i Trøndelag er tilgjengelige i en: Interaktivt web visning av Sosiale relasjoner i Trøndelag – HUNT4

HUNT -Undersøkelsen nå med data for hele Trøndelag

HUNT-undersøkelsene gir oss unike data om trøndernes helse. Og nå kan vi for første gang presentere HUNT -data for hele Trøndelag.

Over 162 000 voksne trøndere deltok i den siste Hunt-undersøkelsen, i tillegg til over 8 000 deltagere i den siste Ung- HUNT undersøkelsen.

Nye rapporter fra HUNT

Rapportene finner man også ved å gå inn på HUNTs nettside: www.ntnu.no/hunt/rapporter.

For første gang har vi data som presenterer tall for hele Trøndelag fylke fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT). I Nord-Trøndelag ble HUNT4 gjennomført i perioden fra september 2017 til utgangen av februar 2019. Blant ungdom i alderen 13-19 år deltok 8066 personer (76% av alle inviterte) og blant voksne i alderen 20 år og eldre deltok totalt 56 078 personer (54% av alle inviterte).

I Sør-Trøndelag foregikk datainnsamlingen i løpet av høsten 2019 og alle innbyggere i alderen 18 år og eldre Totalt deltok 106 000 personer i Sør-Trøndelag, noe som tilsvarer 42% av alle inviterte. Dermed har man et datagrunnlag fra litt 162 000 voksne trøndere i tillegg til 8000 barn og unge fra Ung-HUNT undersøkelsen.

Kilder og metode

Resultatene som det vises til her, er basert på alle voksne som deltok i HUNT i Nord- og Sør-Trøndelag. Det er foreløpig usikkert hvor godt resultatene beskriver de sosiale relasjonene i den delen av befolkningen som ikke deltok. Dette skyldes at vi ennå ikke vet om det fins systematiske forskjeller mellom personer som deltok og personer som ikke deltok. Analyser fra tidligere HUNT-undersøkelser har vist at det blant de som ikke deltok er flere menn, flere unge, lavere utdanning og dårligere helse. En konsekvens av dette kan være at resultatene for noen variabler fremstår som noe bedre enn det som ville vært tilfellet dersom alle hadde deltatt.

Det er brukt aldersstandardisering som korrigerer for at kommunene eller levekårssonene har ulik alderssammensetning.

Det er viktig å være klar over usikkerheten som knytter seg til lavt antall deltagere fra de minste kommunene og de minste levekårssonene i Trondheim. Hvis noen befolkningsmessig små kommuner eller levekårssoner kommer svært godt eller svært dårlig ut, så er det ikke dermed sikkert at de avviker så mye fra de andre kommunene eller fylket. Det er også viktig å understreke at prosentandelene som presenteres, er et gjennomsnitt for ei gruppe. Innenfor alle grupper vil det være stor variasjon.

Faktafredag - Fakta om Trøndelag hver fredag

Faktafredag er en artikkelserie som hver fredag kort presentere noen tall og fakta om Trøndelag.