Samisk språkuke - Kong Harald besøker Snåsa

Kong Harald
Kong Harald besøker Snåsa 23. oktober. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Hans Majestet Kong Harald besøker Gïelem nastedh, sørsamisk språk- og kompetansesenter i Snåsa søndag 23.oktober. Der skal Kongen delta på åpningen av samisk språkuke, hvor han blant annet får være med på utgivelsen av en ny sørsamisk barnebok som heter nettopp "Gånka" - "Kongen"

Hva passer vel bedre enn å  gi ut barnebok om kongen når han kommer på besøk?

Det er Tora Marie Norberg fra Trondheim som står bak bildeboka "Gånka" - "Kongen", som består av tre bøker.

Tegning som viser et slott. Fra slottet kjører det en bil med en konge i. Bilen er på vei mot en gård hvor det står en flaggstang på tunet og riksvåpenet på fjøset. Samisk tekst.
Bildeboka Gånka (sørsamisk for kongen) av Tora Marie Norberg byr på fine tegninger og gode historier om kongen. Tegningen er utført av forfatteren.

 

Tegning som viser et slott. Fra slottet kjører det en bil med en konge i. Bilen er på vei mot en gård hvor det står en flaggstang på tunet og riksvåpenet på fjøset. Norsk tekst.

Bøkene er laget med et stort smil, og fremstiller kongen både som et lekent barn og som en real fyr. Han fikser en diger brødblings, han åpner bruer, og han besøker gården sin.

- Det har vært skikkelig artig å lage disse fortellingene, sier Tora Marie Norberg.

De tre bøkene ble først utgitt av Kagge forlag for 10 år siden, og kommer nå på sørsamisk i en samleutgave, fint taimet inn til kongebesøket.

Boka er oversatt til sørsamisk av artisten og sametingspolitikeren Ole Henrik Lifjell. Under artistnavnet ÅVLA er han aktuell med den samiske utgaven av årets BliMe!-sang.

- Nå er jeg både NRK Super-artist og autorisert konge-oversetter, smiler han.

- Vi gleder oss til å dele Gånka-fortellingene med samiske barn, sier utgiveren Hanne-Lena Wilks i språksenteret Gïelem nastedh på Snåsa.

Dette er den 145. barnebokutgivelsen de står bak i samarbeid med Trøndelag fylkesbibliotek.

Gïelevåhkoe/Samisk språkuke er etablert for å synliggjøre og øke kunnskapen om de samiske språkene i hele samfunnet.

Samisk språkuke

Næringsliv, organisasjoner, offentlige institusjoner og andre aktører blir invitert  til å synliggjøre samiske språk gjennom en hel uke. Språkuka ble første gang arrangert i 2019, etter et initiativ fra Saemiedigkie/Sametinget.

Det er Saemiedigkie/Sametinget som har invitert Kongen til å delta under markeringen på Snåsa. Det er Gielem nastedh som er vertskap under besøket.

Her kan du se programmet for åpningen av samisk språkuke hos Gïelem Nastedh.