Få en enkel helsesjekk og bidra til viktig forskning

Undersøkelsen går ut på å besvare et spørreskjema og å delta i fysiske undersøkelser på SAMINOR sine feltstasjoner.

Helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR 3 er i gang. Rundt 14 000 trøndere mellom 40-79 år blir nå invitert til å delta i undersøkelsen i sin kommune.

SAMINOR er en stor helse- og levekårsundersøkelse. Den startet i 2003 og blir gjennomført cirka hvert tiende år i områder med samisk, norsk og kvensk befolkning. Nå undersøker de helsa til befolkningen for tredje gang og besøker utvalgte kommuner i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. 

Alle mellom 40-79 år som er bosatt i kommunene som SAMINOR besøker, får en invitasjon til å delta. Uansett kulturell bakgrunn, kjønn eller sykdomshistorie.  

Undersøkelsen går ut på å besvare et spørreskjema og å delta i fysiske undesøkelser på SAMINOR sine feltstasjoner. Målet er å få et oversiktsbilde av hvordan det står til med helsa til befolkningen i områdene. Undersøkelsen gjennomføres med midler fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helse Nord RHF, Helse Midt RHF, Trøndelag fylkeskommune, Finnmark fylkeskommune, Finnmarkssykehuset   

Fram til jul skal SAMINOR 3 besøke:  

  • Røros (halve) fram til 7. november 

  • Tydal fram til 3. november  

  • Namsos (kun Namdalseid) 8.–24. nov.  

  • Rennebu 13. – 28. november  

  • Høylandet 28. november – 13. desember 2023 

  • Meråker desember 2023 

Etter jul fortsetter undersøkelsen i Steinkjer (kun Verran), Lierne, Snåsa, Namsskogan, Røyrvik, Røros (halvparten) og Engerdal

Se oversikt over alle hvilke kommuner de besøker når her. 

SAMINOR er en stor helse- og levekårsundersøkelse og en av de viktigste kildene til kunnskap om helse og levekår i den samiske og nordnorske distriktsbefolkningen. SAMINOR besøker kommuner hvor befolkningen historisk har samisk, kvensk og norsk tilhørighet.


Noen gode grunner til å delta:

  1. Etter at du har deltatt i de fysiske undesøkelsene vil du få svar på en del av dine målinger. Det kan være interessante helseopplysninger om deg selv. Du vil få svar på noen av dine målinger og blodprøveanalyser. 

  1. Når vi er ferdige med undersøkelsene i Tydal vil vi lage en rapport som viser resultatene totalt for hele kommunen. Da får kommunen en oversikt over hvordan det står til med helsa til befolkningen. Det kan være nyttig for å sette i gang helsefremmende tiltak og bedre helsetjenestetilbudet. 

  1. SAMINOR er en viktig kilde til forskning om helse og levekårene i midt- og Nord-Norge.  Forskningen kan brukes til å forbedre helsetilbudet og til å sette i gang forebyggende tiltak.  

Alle som deltar i SAMINOR 3 er med i trekningen av premier. Her kan du se en reportasje fra NRK når SAMINOR testet feltstasjonen i Røros.

Hvordan foregår undersøkelsen? 

SAMINOR inviterer alle mellom 40 og 79 år som bor i de utvalgte kommunene, eller i enkelte kretser i kommunen. Det er frivillig og gratis å delta. Du får invitasjon til å delta i posten, med informasjon om tid og sted for undersøkelsen. Invitasjonen vil inneholde en nettadresse til et digitalt spørreskjema. Er du over 70 år får du også spørreskjemaet tilsendt på papir.  

  • Du fyller ut et spørreskjema 

  • Du møter opp til en fysisk undersøkelse der du får målt blant annet høyde, vekt, blodtrykk, lungefunksjon og gripestyrke 

  • Du avgir blodprøve, urinprøve og hårprøve 

  • Deltakere over 70 år inviteres også til test av balanse og hukommelse, konsentrasjon og oppmerksomhet 

Undersøkelsen varer omtrent 40 minutter. Tilleggsundersøkelsen for de i alderen 70–79 år tar omtrent 30 minutter. 

Hva skal de forske på? 

SAMINOR samler inn informasjon om kroppslig helse, psykisk/mental helse og helse- og sosialtjenester. Det kan brukes til å forske på for eksempel diabetes, hjerte-karsykdommer, tannhelse, kosthold, fysisk aktivitet og helsetjenestetilbud. 

Slik forskning er viktig fordi det kan si oss noe om våre helseutfordringer. Hvilke helseplager har vi, hvem blir rammet og hvorfor? Hva kan vi gjøre for å forebygge sykdommer og dårlig helse? Er vi fornøyd med helse- og sosialtjenestene vi har? 

Hvem er ansvarlig for undersøkelsen, og hva skjer med dine opplysninger? 

Undersøkelsen gjennomføres av Senter for samisk helseforskning ved UiT Norges arktiske universitet. Dine opplysninger lagres trygt, og alle ansatte har taushetsplikt. Opplysninger og prøver blir behandlet uten navn og fødselsnummer. Det betyr at det er ikke mulig å identifisere deg i resultatene av studien. Informasjonen som blir samlet inn, blir brukt til helseforskning.