Klart for Raasten rastah 2023

Agnete Saba Foto: Magnus Westerlund DJ Ailo Foto: Mats Suhr Pettersen Dålle Foto. Øyvind Mahlum

Fra 28. september - 1. oktober er det endelig klart for den tolvte utgaven av den samiske festivalen Raasten rastah.

Raasten rastah er en festival som spenner vidt og er for hele familien, med aktiviteter for barn, ungdom og voksne. Festivalen er en samisk kulturell og sosial møteplass for svensk og norsk side lengst sør i Saepmie. Festivalen er fullspekket med spennende programposter og aktiviteter. Workshop for barn og ungdom, og seminarer med en rekke tema for de som er litt større. Det blir konserter, utstillinger, teaterforestillinger, butikkutsalg og stands. Gjennom helga vil Rørosrein servere samisk mat fra festivalens kafé på Storstuggu.

Aske produksjoner og Emma Joma Rustad presenterer fredag 29. september kl. 1530 “Dålle”, bålet på sørsamisk, som er en visuell familieforestilling for barn fra 6 år og oppover. Den handler om en jente som mister sin mor og hennes reise for å finne igjen sin egen styrke. Forestillingen tar for seg fornorskningsprosessen og dens konsekvenser for sørsamiske barn.

Raasten rastah kan også i år friste med nye konsepter og programposter. Fredag 29. september kl. 2100 åpner vi dørene i Falkbergetsalen i Storstuggu til Joikbattle og Raasten rastah club night med DJ Ailo. Det er første gang Joikbattle arrangeres under Raasten rastah. Her får du oppleve noen av de mest talentfulle og lidenskapelige joikerne i Saepmie, som skal opptre sammen med profesjonelle musikere i liveimprovisasjon på scenen! Joikbattle er ikke bare en konsert, det er en intens konkurranse mellom joikere der de utfordrer hverandre til å levere sine mest følelsesmessige og kraftfulle joiker. Du som publikummer er faktisk med på å bestemme utfallet. Gå ikke glipp av dette! Raasten Rastah club night etterfølger joikbattle, og der kan vi presentere DJ Ailo, en av de heteste DJ-er i Saepmie! DJ Ailo skaper en eksplosiv atmosfære hvor musikk og lyd smelter sammen i en magisk opplevelse. Hans evne til å lese publikum og tilpasse musikken til dansegulvets behov gjør Raasten rastah club night til en perfekt avslutning på fredagskvelden.

På lørdagen kan du få oppleve. «Guevtelen hearskah», som fritt oversatt til norsk blir «Viddas delikatesser». Raasten rastah har i samarbeid med en samisk kokk og Røros Hotell satt sammen en 2-retters samisk meny. Dette er en riktig festaften som blir krydret med egen toastmaster, utdeling av sørsamisk kulturpris og kulturelle innslag. Alle er hjertelig velkomne til en sørsamisk matopplevelse med en moderne tvist. Etter festmiddagen blir det konsert med selveste Agnete Saba i Falkbergesalen i Storstuggu. Deretter er det åpen bar på Røros Hotell. Med andre ord er det duket for en samisk helaften!

Fullstendig program for festivalen finner dere på https://raastenrastah.no/program/