12. mai blir folkehelsekampanjen «ABC for god psykisk helse» rullet ut over hele landet. Målet er å få hele befolkningen til å forstå hvilke grep som styrker egen og andres psykiske helse.
– Vi synes det er veldig stort at Helsedirektoratet nå lanserer ABC for god psykisk helse i hele Norge, spesielt etter at vi har sett så gode resultater av kampanjen og arbeidet her i Trøndelag, sier ABC-koordinator i Trøndelag fylkeskommune, Mari Jørgensen Ryen.
ABC for god psykisk helse bygger på et kunnskapsbasert rammeverk (act belong commit) utviklet av Curtin University i Australia, og består av tre enkle råd, oversatt til norsk:
- Gjør noe aktivt (Act)
- Gjør noe sammen (Belong)
- Gjør noe meningsfylt (Commit)
En folkehelsedugnad
ABC-rammeverket er brukt i flere land, blant annet Danmark, USA og Færøyene. I de to siste årene har Trøndelag fylkeskommune, i samarbeid med Røde kors, Folkehelsealliansen i Trøndelag og Helsedirektoratet gjennomført en pilot.
25 millioner kroner er nå bevilget til den nasjonale kampanjen, som bygger videre på erfaringene fra Trøndelag. Målet er at hele befolkningen forstår hvilke grep som skal til for å styrke egen og andres psykiske helse, og at vi med det kan bli en enda mer robust befolkning, skriver Helsedirektoratet.
– Dette er en folkehelsedugnad som vi oppfordrer alle til å bli med på. God psykisk helse bygger vi sammen, sier Ryen.
Gode resultater i Trøndelag
Erfaringer fra spørreundersøkelser og kampanjeperioden i Trøndelag viser at det er et stort engasjement for ABC-rammeverket. Det har også vært mye interesse og ønske om veiledning for å komme i gang, særlig knyttet til ABC i arbeidslivet.
Befolkningsundersøkelser i 2023 og 2025 viser at kjennskapen til ABC for god psykisk helse har økt fra cirka 1 av 10 til 1 av 4 i Trøndelag. Hvis vi i tillegg tar med kjennskap til de tre rådene, og tidligere kampanjebegrep som Hodebra, viser undersøkelsen at cirka 60 prosent har hørt om det.
– Dette er gode resultater på kort tid, men vi har fortsatt en vei å gå for at rådene skal bli like godt kjent som for eksempel «5 om dagen» og «Rosa sløyfe». I tillegg er det en jobb å gjøre for å omsette teori til praksis. Vi håper for eksempel at både kommuner, skoler, arbeidsliv og ulike organisasjoner tar i bruk ABC når de planlegger aktiviteter, strukturer og tjenester innenfor sine områder, sier Ryen.
Får nasjonal veilederrolle
Trøndelag fylkeskommune skal fremover ha rolle som veileder for andre kommuner og fylkeskommuner som nå setter i gang ABC-innsatsen, og vil i tillegg fortsette på det viktige arbeidet som er lagt ned i fylket.
– ABC for god psykisk helse er et veldig meningsfylt prosjekt å jobbe med, og det er stor interesse for det ute i kommuner, skoler og arbeidsliv. Fremover skal vi sørge for å være en god støtte for andre som skal i gang med kampanjen, sier Ryen.
Kontakt:
abc@trondelagfylke.no
Relevante lenker:
Du finner mer informasjon om Trøndelag fylkeskommune sin kampanje ABC for god psykisk helse på www.abcforgodpsykiskhelse.no
Den nasjonale kampanjen kan du lese om på Helsedirektoratet.no:
ABC for god psykisk helse – kampanje og tiltak i kommuner og fylkeskommuner - Helsedirektoratet
og på Helsenorge.no:
ABC for god psykisk helse
Ruth Donovan og Steinar Krokstad har nettopp ferdigstilt en bok om rammeverket: ABC for god psykisk helse – fra teori til praksis:
https://www.emblaforlag.no/products/abc-for-god-psykisk-helse