Viktig nasjonalt fylkessamarbeid

Enova og Siva holder presentasjon om mulighetene til å søke om støtte til prosjekter for energi- og klimaløsninger. Foto: Ida Valsø.
Både Enova og Siva tok turen for å fortelle nettverket om mulighetene til å søke om støtte til prosjekter for energi- og klimaløsninger. Foto: Ida Valsø.

Trøndelag fylkeskommune har vært vertskap for et nasjonalt nettverk for grønn, sirkulær nærings- og industriutvikling.

Aller først: Grønn sirkulær nærings- og industriutvikling handler om å finne løsninger for å redusere utslipp og å bruke ressurser smartere. Det er avgjørende for klimaet, og det vil gjøre næringslivet og industrien mer konkurransedyktig. En vinn-vinn-situasjon som krever samarbeid, og som vil være viktig for samfunnet. Det er faktisk så viktig at arbeidet med grønn, sirkulær nærings- og industriutvikling er prioritert som en av flere såkalte «Missions» – det vil si målrettede samfunnsoppdrag som skal løse store og komplekse samfunnsutfordringer.

Les mer om «Industrielle symbioser i hele landet» på side 197 i Regjeringens klimamelding.

Arbeidet med en grønnere, mer sirkulær nærings- og industriutvikling er et samarbeid mellom Innovasjon Norge, Siva, Forskningsrådet, KS og alle de 15 fylkeskommunene.

På KS sin side kan du lese mer om dette samfunnsoppdraget.

Erfaringsdeling

I starten av april var arbeidsgruppa for dette samarbeidet i Trondheim for nettverkssamling. Flere av fylkeskommunene har kommet godt i gang med arbeidet – mens andre er i startfasen. Da er det lærerikt å treffes for å dele gode råd og erfaringer. I Trøndelag jobber vi med dette samfunnsoppdraget gjennom prosjektet Grønt industriløft Trøndelag.

Fylkeskommunene sin rolle er å legge til rette for grønn, sirkulær industriutvikling. Selve arbeidet skjer i fylkenes industri- og næringsparker – men fylkeskommunene bidrar med å veilede, tilrettelegge og synliggjøre det arbeidet som foregår. På Trøndelag i tall har vi laga en oversikt over industri- og næringsområder i Trøndelag der det jobbes med å få til høy ressursutnyttelse i industrielle symbioser – som vil si at bedrifter som ligger ved siden av hverandre kan dele ressurser. Hvis en bedrift har et overskudd av et produkt, kan de dele det med naboen, i stedet for å kaste det, for eksempel.

Se en oversikt over Trøndelags sirkulære industri- og næringsområder her.

En urban symbiose

Det nasjonale nettverket hadde flere punkt på agendaen i løpet av de dagene de var samla i Trondheim. Et av dem var å besøke et lokalt energisamfunn for å lære om utviklinga av det.

Da Powerhouse Brattørkaia i Trondheim stod ferdig i 2019, ble det omtalt som et av verdens mest miljøvennlige bygg. Det er et stort næringsbygg – et plussbygg – som produserer mer energi enn det selv trenger og som dermed kan forsyne naboene med strøm. På den måten lager de et lokalt energisystem for deling av strøm og varmeløsninger gjennom en sjøvannspumpe. Slike løsninger vil være noe av svaret på energimangel som flere næringsutviklere peker på som en stor utfordring i den grønne omstillinga.

Powerhouse Brattørkaia med solceller på både vegger og tak. Svein Nassvik fra Skanska snakker til deltakerne. Foto: Ida Valsø.
Powerhouse Brattørkaia med solceller på både vegger og tak. Svein Nassvik fra Skanska viste oss rundt. Foto: Ida Valsø.

På Brattørkaia Powerhouse ble det nasjonale nettverket tatt godt imot av Skanska og E. C. Dahls Eiendom. Vi fikk høre om arbeidet med å utvikle og ferdigstille et slikt hus. Og om hvordan de tar med seg erfaringene inn i videre bygging av nye plusshus. Den største suksessfaktoren de trakk fram i utviklingsprosjektet Powerhouse Brattørkaia var det brede samarbeidet mellom folk fra ulike bakgrunner. Trøndelag fylkeskommune var med i dette samarbeidet.

Powerhouse Brattørkaia produserer mer strøm enn de selv trenger, og kan eksportere 300 kWh i døgnet til nabobyggene. De kan stoppe ventilasjon og elbil-lading og frigjøre ekstra kraft når andre har behov for det, blant annet.
Powerhouse Brattørkaia produserer mer strøm enn de selv trenger, og kan eksportere 300 kWh i døgnet til nabobyggene. De kan stoppe ventilasjon og elbil-lading og frigjøre ekstra kraft når andre har behov for det, blant annet. Foto: Ida Valsø.

Energiomstillingsuke i Trondheim

31. mars–4. april var det energiomstillingsuke i Trondheim – bedre kjent som NTNU Energy Transition Week 2025. Her var forskere på energiomstilling samla, sammen med politikere, næring, industri og andre som er interessert i kunnskap om framtidas energimarkeder og overgangen til et nullutslippssamfunn.

Et opptak av hovedkonferansen er tilgjengelig her.

Trøndelag fylkeskommune var vertskap for en mottagelse etter konferansen den 2. april og fylkesordfører Tomas Iver Hallem la fram hvordan vi jobber med energiomstilling i fylket.

Trøndelag fylkeskommune er deltager i FoU-prosjektet REGEL som skal undersøke hvordan elektrifisering av samfunnet kan skje på en rettferdig og bærekraftig måte. Andre samarbeidspartnere er Hydro Energi, Fornybar Norge, Trondheim, Bergen og Ålesund kommune. Utfordringer knyttet til nettkapasitet, konsesjonskraft og prioritering av tilknytning ble løftet og drøftet. Prosjektet skal gå over fire år.

Trøndelag fylkeskommune og resten av nettverket stod på stand for å komme i kontakt med forskere på energiomstilling. På veggen viste vi fram oversikt over industri- og næringsområder som jobber med omstilling og som det kan være aktuelt å samarbeide med.
Trøndelag fylkeskommune og resten av nettverket stod på stand for å komme i kontakt med forskere på energiomstilling. På veggen viste vi fram oversikt over industri- og næringsområder som jobber med omstilling og som det kan være aktuelt å samarbeide med. Foto: Ida Valsø.

Trøndelag fylkeskommune er deltaker i flere forskningssenter for miljøvennlig energi, såkalte FME-er. I FME InterPlay (Integrated Huub for Energy System Analyses) er Trøndelag og Orkland med som brukerpartnere. Håkon Skar fra Thamsklyngen, fortalte hvordan bedrifter i Orkland samarbeider for å dele energi og ressurser mellom seg. Lillian Strand fra Trøndelag fylkeskommune fortalte hvorfor det er viktig for fylkeskommunen som samfunnsutvikler å være med i slike samarbeid.

Full sal på Scandic Lerkendal da Lillian Strand blant annet snakka om muligheter for FoU-prosjekt på energiløsninger for industrielle symbioser i industriparker.
Full sal på Scandic Lerkendal da Lillian Strand blant annet snakka om muligheter for FoU-prosjekt på energiløsninger for industrielle symbioser i industriparker. Foto: Ida Valsø.