– Vi så muligheten til å utvikle oss

Seks personer på et kjøkken. De er på kurs med Ole Martin Sætnan på Fæby Bryggeri. Foto: Jørund H. Eggen.
Kurs med Ole Martin Sætnan. Foto: Jørund H. Eggen.

Fæby Bryggeri er en av 92 bedrifter som så langt har fått støtte til bedriftsintern opplæring (BIO) i Trøndelag.

Da koronaviruset kom, måtte de ansatte i den Verdal-baserte bedriften tenke nytt. De la raskt om den daglige restaurantdriften til takeaway og catering. Likevel fikk de tid til overs og så muligheten til å bruke den fornuftig for å minimere permitteringer.

– BIO-midlene fra Trøndelag fylkeskommune bidro til at vi kunne bruke den ledige tida til å utvikle oss. Vi ønsket å stå bedre rustet for reåpning og samtidig gi ansatte inspirasjon gjennom faglig påfyll i ei vanskelig tid, sier Jørund H. Eggen.

Han er daglig leder av Fæby Bryggeri – firmaet som holder til på familiegården, med både bryggeri, restaurant, kursvirksomhet og arrangementer.

Kompetanseheving hos de ansatte

Målet med BIO-ordningen er fornying og framtidsrettet utvikling i bransjer som er hardt rammet av koronapandemien. Målgruppa for ordningen er de ansatte i bedriftene.

Da Fæby Bryggeri måtte stenge ble bryggeriet sterkt berørt. Da passet det fint å la bryggerisjefen begynne på et tremåneders nettbasert kurs innen brygging. Kurset leveres av Siebel Institute of Technology, som er en av verdens beste institusjoner for opplæring innen brygging.

To personer danserer mat på kjøkkenkurs hos Fæby Bryggeri. Foto: Jørund H. Eggen.
Kjøkkenkurs hos Fæby Bryggeri. Foto: Jørund H. Eggen.

De ansatte på kjøkkenet har vært kurset i utvikling av bakverk og gjenbruk av mask (avfallsprodukt fra brygging) i mat. De har også hatt kurs i utvikling av produkter til restauranten, ulike matlagingsteknikker og bruk av øl til mat. I september blir det vinkurs.

Fire av de ansatte har også deltatt på serveringskurs hos E.C Dahls Pub og Kjøkken i Trondheim. Kurset ble tilbudt av Strømnes - Oldefars Gjestehus, et enkeltpersonforetak som forøvrig også har fått støtte fra BIO-midlene.

«Skamgod» mat og drikke

Fæby Bryggeri ble etablert i 2018 og hadde 2019 som første driftsår. Eggen er klar på at det ikke hadde vært mulig å utvikle kompetansen hos de ansatte på en liknende måte uten støtten fra BIO-midlene under pandemien.

– Som nyoppstarta bedrift hadde vi ikke hatt muskler til denne typen kompetanseheving ennå.

Nå ser framtiden lysere ut og daglig leder er klar på hvordan de skal bruke den nye kompetansen sin framover:

– Vi skal fortsette med å utvikle oss og bli bedre for å fortsatt skape god stemning for våre gjester. Her på Fæby Bryggeri skal vi være profesjonelle og ujålete og sørge for at gjestene våre føler seg hjemme. Og så skal vi levere skamgod mat og drikke.

 

Her kan du lese mer om BIO-midlene