Best i landet i Sommerles

Aurora Iversen og Simen Østby fra Hov skole, var to av deltakerne i årets Sommerles. Foto: Eskil Buseth Folstad / Fjell-Ljom
Aurora Iversen og Simen Østby fra Hov skole, var to av deltakerne i årets Sommerles. Foto: Eskil Buseth Folstad / Fjell-Ljom

I sommer har 13 271 trønderske barn lest over 170 000 bøker til sammen. Best i landet var barna i Holtålen som i gjennomsnitt leste hele 32 bøker.

13 000  trønderske elever i 1. - 7.klasse har i sommer deltatt i den digitale lesekampanjen Sommerles. Det har blitt lest over 170 000 bøker og 18 millioner sider. Elevene ved skolene i Holtålen leste i gjennomsnitt hele 32,8 bøker og 2880 sider per elev i årets Sommerles. Det er mest i hele landet.

Folkebiblioteksjefen i Holtålen forteller at Sommerles har blitt mer og mer populært for hvert år siden de ble med for første gang i 2013. 

- Vi er heldig som er et skolebibliotek med faste lånetimer med alle klassetrinn på begge skoler – da når vi alle elevene og kan snakke mye om sommerles både før, underveis og i etterkant av kampanjen, sier folkebiblioteksjef Mari Aas. 

Leder ved Holtålen folkebibliotek Mari Aas 

De gjemmer også kodeord på biblioteket. 

- Dette gjør at det blir ekstra stas å komme hit for å låne bøker og lete etter kodeord hver uke gjennom sommeren, sier Aas. 

- Vi har masse fine bøker som uttrekkspremier og lesepremier til de tre som har lest mest på hvert trinn på hver skole. I år har vi også hatt premier på level 40 og 50, noe vi utvilsomt ser motiverte enda flere til å lese enda mer enn de kanskje hadde gjort tidligere år, forteller  Aas. 

Sommerles er også godt innarbeidet hos både elever, lærere og foresatte og det engasjerer mange. Vanligvis har de sommerlesfest med forfatterbesøk og høytidelig premieutdeling med stort oppmøte, noe man av smittevernhensyn dessverre ikke kunne arrangere i år – men de håper at de kan ha en kjempefest for alle de ivrige sommerleserne neste høst igjen.  

Gode tall i hele fylket 

34,3 prosent av fylkets 1. - 7.klassinger har deltatt i årets Sommerles. De har i snitt lest nesten 1400 sider.  

- Når det gjelder oppslutning (antall som har registrert seg – og dermed kjenner til leseaksjonen) så er det Flatanger som troner på toppen i Trøndelag med sine 94,8. De store byene i Trøndelag har følgende tall: Trondheim (27) )Steinkjer (36,7), Namsos (52,3), Levanger (34,9), Stjørdal (30,7) og Verdal (60,2), forteller Ingrid Ericsson, Sommerles-koordinator i Trøndelag fylkeskommune.

Sommerlesfester

- Vi har feiret sommerlesaksjonen med 40 forsvarlige fester godt fordelt over hele fylket med til sammen seks aktører i sving. Her er vi spesielt stolt over å ha fått med oss selveste sommerlesforfatteren Mari Moen Holsve og barnebokforfatter Marius Molhaug, sier Ericson.

 

Les også Sommerles er godt i gang (30.06.20)