Trøndelag fylkesbibliotek kan få Astrid Lindgren-pris

Trøndelag fylkesbibliotek er nominert til verdens største barnelitteraturpris ALMA - eller: Litteraturprisen til minne om Astrid Lindgren.

Fylkesbiblioteket er en av 263 nominerte fra hele verden som er nominert til Astrid Lindgren Memorial award - ALMA. Biblioteket er nominert for arbeidet de gjør med å oversette og utgi barnebøker på sørsamisk. 

- Vi er veldig glade for å bli nominert. Nominasjonen forteller oss at mange ser hvor viktig det er å ta vare på språkene våre -  hvis ikke kan de forsvinne for oss, sier Hildegunn Hestnes,  seksjonsleder ved Trøndelag fylkesbibliotek.

Det sørsamiske språket er i bruk i Trøndelag, Helgeland og naboområdene i Sverige, men vurderes som «svært truet» av Unesco.

- Vi startet arbeidet vårt med å oversette, fordi det fantes svært få bøker for barn på sørsamisk. Dette er et arbeid vi har gjort over flere år, og vi har nå oversatt mer enn 100 bøker til samiske språk, hovedsakelig sørsamisk, sier Hestnes. 

Med disse oversettelsene kan barn og unge lese spennende bøker på sitt eget morsmål. Det er fint og viktig for den enkelte, samtidig som det bidrar til å holde språkene levende, sier Hestnes.

- Vi hadde ikke fått til dette alene. Vi samarbeider tett med Gïelem nastedh, sørsamisk språk- og kompetansesenter i Snåsa, med gode oversettere og med forlag. 

 

Litteraturprisen til minne om Astrid Lindgrens er en internasjonal litteraturpris som ble stiftet i 2002 for å hedre forfatteren Astrid Lindgren.

Prisen deles ut til barnebokforfattere, illustratører eller organisasjoner som fremmer barn og unges lesing og rettigheter i den svenske forfatteren Astrid Lindgrens ånd. 

I år er det 263 nominerte fra 69 ulike land.   

Prisssummen er på fem millioner svenske kroner og gjør dette til verdens største barne- og ungdomslitteraturpris. Det har vært 20 prisvinnere siden starten i 2002. 

Prisen blir utdelt 13. april 2021.

 

Her er en oversikt over de nominerte

Det er den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLA som har nominert Trøndelag fylkesbibliotek.  

Årets bibliotek 2019

Trøndelag fylkesbibliotek fikk også prisen som Årets bibliotek i 2019 for dette arbeidet.  Les her saken her

Les også : «Game of Thrones»-bøker kan redde det sørsamiske språket