– For å si det rett ut, var jeg veldig imponert

Portrettbilde av Veronica Vilvang.
Veronica Vilvang har en bachelor i fornybar energi og tar nå en master i bærekraft, arbeidsmiljø og sikkerhetsledelse. I år har hun sommerjobb i Tensio. Foto: Ida Valsø.

Denne våren har studenter fra NTNU jobba med innspill til omstilling i trønderske industriparker.

For flere av studentene førte samarbeidet til sommerjobb.

Fra januar til april i år har 25 masterstudenter fra NTNU møttes i Fylkestingssalen i Fylkets hus i Trondheim på onsdager. I forbindelse med faget Eksperter i team (EiT) har studentene vært en del av landsbyen: Grønt industriløft i praksis - Trøndelag som levende lab.

Studentene har samarbeida med trønderske industrimiljøer om reelle utfordringer som bedriftene ønsket at de skulle jobbe med. Resultatene studentene leverte, imponerte flere av samarbeidspartnerne.

– For å si det rett ut, var jeg veldig imponert over hva studentene fikk til på relativt kort tid, sier Christian R. Hemmingsen, i Tensio.

Portrettbilde av Christian R. Hemmingsen.
Christian R. Hemmingsen er leder for Tensios energikoordinatorteam i Trøndelag. Foto: Ida Valsø.

Tilbud om sommerjobb

Den ene gruppa med studenter samarbeida med Steinkjer Utvikling om utvikling i Steinkjer og Verran energisamfunn. De bestemte seg for å kartlegge hvordan ulike bedrifter kan samarbeide på tvers for å få til mest mulig på tross av begrensa nettkapasitet.  

For å få tak i riktig data for å gjøre analysene sine, måtte de snakke med Tensio.

– Vi hadde et godt samarbeid med studentene underveis. Da de var ferdige med arbeidet, var vi frampå og spurte om de hadde planer for sommeren, sier Hemmingsen.

– Vi hadde i utgangspunktet ikke planer om å ha sommerstudenter hos oss, men så innså vi at deres erfaringer kunne passe godt inn i koordinatorteamet.

Fint med nye perspektiver

Malin Eidem og Tonje S. Hermansen fra Tensio er enig med kollegaen sin.

– Studentene gir oss nye perspektiver på det vi jobber med, og en helt fersk kompetanse som er gull verdt, sier Eidem.

Gruppebilde av Malin Eidem, Veronica Vilvang og Tonje S. Hermansen.
Malin Eidem, Veronica Vilvang og Tonje S. Hermansen jobber alle i Tensios energiteam. Foto: Ida Valsø.

– I tillegg er det kjekt å få unge folk inn i teamet. De er en populær gjeng på kontoret, legger Hermansen til.

Veronica Vilvang er en av de to studentene som fikk tilbud om sommerjobb hos Tensio i år. I dag er hun med på fagnettverkssamling med tema energi.

– Å være her i dag er veldig spennende for en student som er vant til å bare sitte inne på Gløs, sier hun.

– Jeg har klødd etter å komme meg ut i arbeidslivet og få jobbe med reelle problemstillinger. Det var nettopp derfor jeg valgte landsbyen «Grønt industriløft i praksis» – jeg håpte å møte aktører i trøndersk industri som jobber med konkrete løsninger, og få muligheten til å bidra, sier Vilvang.

Samling om energi på Malm

Fylkestinget i Trøndelag har nylig vedtatt en regional plan for energiomstilling, og utvikling av nye energiløsninger for industrien er mer aktuelt enn noen gang.

Les regional plan for energiomstilling her.

I den forbindelse inviterte arbeidsgruppa for Grønt industriløft Trøndelag, Steinkjer Utvikling og Tensio fagnettverket for sirkulær nærings- og industriutvikling til en samling på Malm.

Under samlinga presenterte Steinkjer Utvikling hvilke energiløsninger som er under utvikling i Malm. Nettverket diskuterte hvordan erfaringene fra Malm kan overføres og videreutvikles til andre steder i Trøndelag.

Gruppebilde foran porten til gruva på Malm.
Fagnettverket med industrimiljøene i Trøndelag, sammen med Tensio, på befaring på Malm for å se hvordan de jobber med energiomstilling. Her utenfor gruva på Malm. Foto: Ida Valsø.

Studentressursen i Trøndelag

Det regionale partnerskapet «Grønt industriløft Trøndelag» har samarbeida med NTNU for å gi studentene et innblikk i reelle problemstillinger hvor det er behov for tverrfaglig kompetanse, inspirere studentene til å utvikle nye løsninger, starte opp selskaper eller søke jobber i næringslivet i Trøndelag.

– Alle bør ha et våkent blikk for studentressursen – både fra NTNU og Nord universitet, sier Hemmingsen, som er godt fornøyd med de to som er ansatt hos Tensio denne sommeren.

Veronica Vilvang og Malin Eidem sittende ved et bord i et møterom.
Veronica Vilvang sammen med kollega Malin Eidem i Tensio var to av Tensios deltakere på fagsamling med tema energi på Malm hotell. Foto: Ida Valsø.

– Det er bestandig fruktbart å få inn studenter med et nytt blikk, og med nye perspektiver på hvordan vi jobber. De stiller gode spørsmål om hvorfor vi gjør det vi gjør, og det skjerper oss, sier han.

Hemmingsen ser også for seg mer samarbeid i framtida.

– Studentene gir oss veldig nyttige innspill knytta til det vi jobber med. Vi ønsker gjerne å samarbeide med studenter som vil skrive relevante masteroppgaver med oss. Og det kan også være interessant å se på muligheter for internship senere.

– Jeg vil oppfordre næringslivet og kommuner i fylket til å se på liknende muligheter, slik at studenter kan få lokal erfaring og blir værende i regionen, avslutter han.