Klart for den 12. Vrimmelfestivalen

Fra 24. oktober - 13. november arrangeres kunst- og kulturfestivalen Vrimmel i Midtre Namdal, og i Holtålen, Rennebu og Midtre Gauldal.

I år foregår Vrimmel- festivalen i Namsos, Flatanger, Overhalla, Midtre Gauldal, Rennebu og Holtålen, med til sammen over 240 kulturhendelser for små og store. Det gjør den til en av Trøndelags største, og kanskje også en av de mest inkluderende festivalene.

– Festivalen er en dugnad og et spleiselag mellom frivillighet, kommuner, fylkeskommune, næringsliv og utdanningsinstitusjoner. Vi ønsker å vise fram og forsterke det som skjer nært deg, forteller Anders Skaugen, teamleder for Fylkesmusikerne i Trøndelag.

Festivalen arrangeres i Midtre Namdal fra 24. oktober - 6. november og i Rennebu, Midtre Gauldal og Holtålen fra 31. oktober - 13. november

I løpet av festivalen er det mange aktiviteter og kulturhendelser for barnehagebarn og elever i grunnskolen, i tillegg til en rekke åpne arrangementer for barn og voksne. 

Matlaging, lek med strenger og vitenshow

Barnehagebarn kan blant annet glede seg til besøk av superkokk Rune Sandø, og sammen skal de lage et deilig fiskemåltid.

Det blir også besøk av flere forfattere og regissører under Vrimmel. Regissør og skuespiller Elisabeth Matheson og manusforfatter og illustratør Nina Elisabeth Grøntvedt forteller om, og viser, filmen Rumpa. En kortfilm som tar for seg vennskap, forelskelse og redsel for å dumme seg ut, og mot til å stå opp for seg selv. 

I tillegg skal elevene ved flere skoler gjennom gjenstander, fortellinger og utprøving finne ut mer om ildens magi gjennom tusenvis av år og i flere kulturer. De får se på gjenstander som er knyttet til ild og lys, de vil få se opptenning med gamle teknikker og de vil også få prøve selv. 

Hvilke instrument ble brukt og hvordan hørtes musikken ut for 500 år siden? Det skal elever får høre mer om i løpet av festivalen.  I lek med strenger får de se instrumentene og høre musikk som ble spilt den gangen. 

Noen av elevene får også oppleve spennende kjemi- og fysikkeksperimenter. I Vitenshow blir alt fra vanlige husholdningsartikler, til flammer og flytende nitrogen brukt for å undersøke naturvitenskapens mysterier. 

Dette og mye mer får barn og unge oppleve under årets festival. 

Åpne arrangementer 

Det er også flere arrangementer som er åpne for alle under festivalen. 

I bestillingsverket Faaroe av Daniel Herskedal og Maja Mortensson kan du glede deg til en musikkopplevelse av sjelden sort. På scenen står 18 musikere fra Trondheim Symfoniorkester og opera, Trondheim vokalensemble og fylkesmusikerne i Trøndelag. Dette kan du oppleve i Namsos kulturhus, Ranem kirke og Støren kulturhus. 

Lars Eggen. Nina Sætherhaug og fylkesmusikertrioen Pocus inviterer til Fra hjortens dager - varite og revy med glimt i øyet. Her blir du med på en musikalsk og humoristisk reise tilbake til Lysthuset Hjortens storhetstid, og det blir kjente sanger og gjensyn med gamle helter. 

Arkeolog Kristin Prestvold reiser også rundt på Vrimmel og forteller om digital formidling av kulturminner. Lars Forseth forteller om hvordan mat ble servert og tilberedt i vikingtida.

I tillegg kan du bli med på quiz , møte forfattere, se kunstutstillinger og mye mer.

Her kan lese mer om hvilke åpne arrangementer som er under Vrimmelfestivalen.

Kontaktpersoner: