Samarbeidsavtale mellom Trondheim katedralskole og skole i Chongqing i Kina

Signering av avtale. Bilde
Rektor Hilde Hov signerer samarbeidsavtalen med Chongqing No. 1 Secondary School (Foto: Trøndelag fylkeskommune).

I en høytidelig seremoni i festsalen på Trondheim katedralskole fredag 6. januar, med videokontakt til Kina, undertegnet katedralskolen og Chongqing No. 1 Secondary School en samarbeidsavtale. .

De to skolene har hatt kontakt siden skoleåret 2021/22. Avtalen gir samarbeidet en formell forankring og setter opp mål og aktiviteter for de kommende årene. Overordnet mål er å øke kunnskap og respekt for hverandres kulturer.

Viktig samarbeid

Samarbeidet foregår som prosjektarbeid og kommunikasjon på digitale plattformer. Det er et mål at elever og lærere etter hvert skal kunne besøke hverandre.   
Samarbeidsavtalen markerer også at det er 15 år siden Chongqing og Trøndelag ble Twin Regions. Chongqing ønsket i 2020 å ta opp igjen kontakten etter noen års pause. Fylkesutvalget svarte positivt på dette, med ønske om å prioritere skolesamarbeid. Fylkesutvalget la til grunn at det er viktig at norske elever har kunnskaper om Kina og kinesisk språk. 

Signering av avtale. Bilde.
Rektor Tang Hongyu signerer for Chongqing No. 1 Secondary School (Foto: Trøndelag fylkeskommune).


Motiverende å kunne praktisere kinesisk

Rektor ved Katedralskolen, Hilde Hov, sier samarbeidet med skolen i Kina er inspirerende både for elever og lærere.
- Motivasjonen til å lære språket øker betraktelig når man har noen å snakke med i Kina, sier fagleder for fremmedspråk, Ingvild Hansen.
Inneværende skoleår lærer 43 elever kinesisk på Katta. I tillegg lærer 29 elever fra seks andre videregående skoler kinesisk gjennom Trøndelag nettskole. 16 av elevene på Katta tar kinesisk nivå 2, dvs. de har tatt kinesisk også på ungdomsskolen. To ungdomsskoler i Trøndelag, Sverresborg skole og Tomasskolen, tilbyr kinesisk. 

Kunstneriske innslag

I tillegg til signering av avtalen (Memorandum ofUnderstanding) var det korte taler fra rektor Hilde Hov ved Trondheim katedralskole og rektor Tang Hongyu ved Chongqing No. 1 Secondary School, samt fra seksjonsleder Vigdis Espnes Landheim fra Avdeling for plan, næring og kulturminner i Trøndelag fylkeskommune og Li Bin, direktør for internasjonal kommunikasjon og utveksling i Chongqing Utdanningskommisjon. Det var kunstneriske innslag fra elever ved begge skoler. Musikkelev Sofja Samara Aigner sang Susannas arie fra Figaros bryllup, akkompagnert av pianolærer Petra Qvarnström. Til slutt danset elever fra Katta en kinesisk dans som heter Xiao Ping Guo (Lille eple) til begeistring fra publikum i Chongqing. 

Elever som danser. Bilde.
Elever fra kinesiskklassen danset en kinesisk dans (Foto: Trøndelag fylkeskommune)

 

  1. Chongqing er en moderne storbyregion i Sørvest-Kina med 32 millioner innbyggere og et areal tilsvarende Østerrike. Halvparten av befolkningen bor i byen Chongqing, som gjør byen til Kinas fjerde største, etter Shanghai, Beijing og Shenzhen. Byen ligger der elvene Jialing og Yangtze møtes. Chongqing har over 3000 års skriftlig historie og var Kinas hovedstad i krigsårene 1937-1945. Byen er i dag bl.a. kjent for produksjon av biler. 

  1. Chongqing har nesten 10 000 skoler, alle nivåer inkludert, med ca. 6,6 millioner elever/studenter og nesten 500 000 lærere og administrativt ansatte. 

  1. Chongqing No 1. Secondary School bleetablerti 1931. Skolen har 12 000 elever og 650 lærere. Tidligere statsminister Zhou Enlai har vært lærer ved skolen og Deng Xiaopings bror, Deng Ken, har vært rektor. Skolen er stolt av å ha Kinas kanskje vakreste skolebygning på sin campus, Xiangjia Akademiet, bygd under Ming Dynastiet (1368 til 1644).https://www.cqyz.cn/n8026c427.aspx 

  1. Etter henvendelse fra ordføreren i Chongqing, formidlet av daværende miljøvernminister Knut Arild Hareide, undertegnet Chongqing og Sør-Trøndelag fylkeskommune en vennskapsavtale i 2005. Denne ble «oppgradert» til TwinningRelations i 2007. I 2010 arrangerte Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner «Norway Days» i Chongqing med deltakelse fra trøndersk næringsliv, forskning og kulturliv. 

  1. I tillegg til Trøndelag har fylkeskommunene i Nordland, Oslo samt Vestfold og Telemark kontakt og aktivitet med sine vennskapsregioner i Kina.   

  1. NTNU har samarbeidsavtale med Chongqing University, som bl.a. omfatter forskning på lettmetaller.

  2. MoU mellom Trondheim katedralskole og Chongqing No. 1 Secondary School (PDF)

 

Kontaktpersoner:

Ingvild Hansen, Fagleder språkfag, Trondheim katedralskole, inghans@trondelagfylke.no, 970 70 023

Pål Ranes, Seniorrådgiver, Avdeling for plan, næring og kulturminner, palra@trondelagfylke.no, 995 29 304