Nullutslippsgården møter nullutslippskommunen

Mære landbruksskole.  Bilde.
På Nullutslippsgården jobber de med å teste og demonstrere hvordan gårdbrukere kan redusere utslipp fra fjøs og på jordet, og binde karbon.

Snåsa Bondelag, Snåsa Småbrukarlag og Snåsa kommune er i gang med en stor satsing. De planlegger 15 grendemøter med gårdbrukere i Snåsa frem til jul. Sammen skal de se på nye løsninger for landbruket for å bli selvforsynt med strøm, og få ned utslipp.

Grønt kompetansesenter, som står bak nullutslippsgården på Mære, bistår Snåsa i dette arbeidet. På Nullutslippsgården jobber de med å teste og demonstrere hvordan gårdbrukere kan redusere utslipp fra fjøs og på jordet, og binde karbon. De skal også bidra til nullutslipp fra bygg og energibruk.

- Vi synes det er spennende at en hel kommune går i bresjen for dette. Samarbeidet med Snåsa er et utviklingsarbeid. Vi håper at noe av det vi har oppnådd på Mære kan brukes på Snåsa, slik at en gård kan bli til mange flere gårder, sa Tove Hatling Jystad fra scenen på Klimakonferansen 2024 i starten av september. Hun er leder for Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein, og var der sammen med prosjektleder Trine Hasvang Vaag fra «I lag» Snåsa for å fortelle om samarbeidet.

Tove Hatling Jystad. Bilde.
Tove Hatling Jystad er leder for Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein.

 

- Landbruket blir gjerne sett som en versting på klima, men dette kjenner vi oss ikke igjen i. Mange vil mye, men det er mange krav, føringer og en krevende økonomi. Erkjennelsen i Snåsa er at jobben for den enkelte blir for stor. Ved å gjøre det sammen gjør vi det enklere, og vi er bevisst på at det må henge i hop økonomisk, sa Hasvang Vaag.

Viktig møteplass

Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag var arrangør av Klimakonferansen 2024. Godt over hundre saksbehandlere, politikere og ledere fra kommunene var møtt opp for å få praktisk kunnskap og inspirasjon til å jobbe systematisk med klimagassutslipp og klimatilpasning.

- Jeg er opptatt av at kommunene må bruke oss. Trøndelag fylkeskommune skal bistå kommunene med veiledning og i utviklingsarbeid på dette området, men vi er også opptatt av å bringe kommunene og fagmiljøene sammen. Konferansen er en viktig møteplass for å utveksle erfaringer og øke kompetanse, sier fylkesdirektør Carl-Jakob Midttun.