Gravhaugen rommer antakelig en skipsgrav

Gravhaugen Herlaugshaugen.
Skjuler det seg en skipsgrav under Herlaugshaugen? Det håper forskerne å finne ut av når de snart skal gjøre flere undersøkelser av gravhaugen. Foto: Lars Forseth/Trøndelag fylkeskommune

Denne uken har det blitt gjennomført en mindre arkeologisk undersøkelse i Herlaugshaugen på Leka i Trøndelag. Foreløpig viser undersøkelsen økt sannsynlighet for at gravhaugen er en skipsgrav.

– Herlaugshaugen skjuler garantert interessant kunnskap om fortida. Vi er svært spente på hva vi får ut av de kommende undersøkelsene, sier fylkesantikvar i Trøndelag, Anne Bjørg Evensen Svestad. 

Herlaugshaugen på Leka har lenge vært kjent som en av de store gravhaugene i landet, og er Midt-Norges største gravhaug. Allerede på 1700-tallet ble det gjort undersøkelser i haugen. Ifølge beretningene ble det gjort funn av blant annet en slags mur, jernnagler, en bronsekjel, dyrebein og et sittende skjelett med sverd. Først på begynnelsen av 1900-tallet kom arkeologene i tanker om at gravhaugen kunne ha inneholdt et skip eller en båt. 

Her ser du midten av Herlaugshaugen, der utgravninger ble foretatt på 1770 og 1780 tallet av løytnantene Lehne og Sommerschield som bodde på Hunn i Overhalla. Foto: Lars Forseth/Trøndelag fylkeskommune.

– Dette er interessant og spennende, sier riksantikvar Hanna Geiran. Selv om dette er et kjent funnsted, så gjør funnene fra undersøkelsen det mer sannsynlig at dette kan ha vært en skipsgrav. Nå skal funnene gjennomgås, og over sommeren vil vi få vite mer om historien til dette fantastiske kulturminnet, sier Geiran. 

Økt sannsynlighet etter funn av nagler

I slutten av juni i år har Riksantikvaren i samarbeid med NTNU Vitenskapsmuseet og Trøndelag fylkeskommune gjennomført en mindre undersøkelse. Riksantikvaren har bevilget 100 000,- til undersøkelsen. Hensikten var å kunne datere gravhaugen nærmere, og eventuelt stadfeste om gravhaugen kan ha inneholdt et skip. Arkeologene har tatt prøver til datering, og det er påvist jernnagler. Det er først når det er gjort nærmere analyser at disse spørsmålene lar seg besvare. Analysene vil være klare til over sommeren. 

Funn i Herlaugshaugen
Funn av nagler i Herlaugshaugen. Foto: Lars Forseth/Trøndelag fylkeskommune

– Vi har fått overraskende mye ut av en liten undersøkelse. Vi har funnet nagler i lag som vi tror er intakte lag med nagler og bevarte rester etter treverk. Vi har påvist lag med trekull og funnet en hestetann. Dette gjør at vi blant annet har et godt grunnlag for å datere graven, sier arkeolog og prosjektleder for undersøkelsene Geir Grønnesby ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Brunt lag i bunnen av sjakta. Dette laget er det opprinnelige dyrkingslaget haugen er anlagt på.
Her ser du et brunt lag i bunnen av ei sjakt. Dette laget er det opprinnelige dyrkingslaget haugen er anlagt på. Denne sjakta er ikke den der det er gjort funn av nagler. Foto: Lars Forseth/Trøndelag fylkeskommune.