Lanserer ny tjeneste

Trøndelag fylkeskommunen kan nå tilby en helt ny medvirkningsportal i plansaker. Tjenesten skal gjøre det enklere for innbyggerne å komme med tilbakemeldinger.

Viser fram karttjeneste. Bilde
Stolte: Siri Solem og Magnus Eggum Vestli på vegavdelingen i Trøndelag fylkeskommune foran den digitale karttjenesten som nå er lansert (Foto: Trøndelag fylkeskommune).


Medvirkning er en grunnleggende forutsetning i et lokaldemokrati. Dette gjelder også i planprosesser. Plan- og bygningsloven stiller også krav til at det gjennomføres medvirkning i slike prosesser.  

Enklere å si sin mening  

Tjenesten gir befolkningen enda bedre mulighet til å si sin mening.  
Kort fortalt er det snakk om en digital kartløsning der brukeren kan legge inn en kommentar, merknader eller innspill. Det som legges inn av tekst følger dermed stedsangivelsen i kartet.  

Ved tilrettelegging av digital medvirkningsportal i planprosesser ønsker Trøndelag fylkeskommune å: 

  • senke terskelen for å sende inn innspill og merknader 

  • gi økt medvirkning og mulighet for å påvirke  

  • gi bedre muligheter for på komme med spesifikke kommentarer knyttet til angitt sted i kartet 

  • opprette en interaktiv løsning hvor man kan måle avstand, tegne og markere direkte i kartet 

Gode erfaringer  

Erfaringer fra andre fylkeskommuner som har testet samme type løsning viser at brukerne medvirker mer enn tidligere. Medvirkninsportalen har også ført til at flere innspill samt at interessentene har fått større innsikt i prosjektets påvirkning.  

Økt medvirkning gir også kortere avstand mellom byggherre og interessenter. Det kan føre til en mer positiv dialog med interessenter som i utgangspunktet var negative til prosjektet.

Kartgrafikk. Kart
Ny tjeneste: Her er den nye, digitale karttjenesten til Trøndelag. Den skal gjøre det lettere for folk å melde inn behov og ønsker.

  

Fremmer kreativitet og engasjement 

I plan- og bygningsloven kap. 5 forstås medvirkning som enkeltpersoners og gruppers rett til å kunne delta i, og påvirke offentlige utrednings- og beslutningsprosesser.  

Det betyr at befolkningen i et samfunn er med på å planlegge sin framtid.  

Befolkningens aktive rolle i plan- og beslutningsprosessen fremheves som viktig for å ta vare på felles verdier og grunnleggende levekår i et bærekraftig samfunn.  

Medvirkning skal med andre ord sikre gode løsninger som tar hensyn til alles behov. At alle får mulighet til å si sin mening, tilrettelegger også for at berørte interesser skal kan komme til orde og fremme kreativitet og engasjement. 
Dette er også positivt for lokaldemokratiet, og bidrar til gode beslutningsgrunnlag i politiske prosesser.