Matprodusenten fra Røros er årets vinner av bedriftsutviklingsprisen for 2025.
Galåvolden Gård drives i dag av 9. og 10. generasjon Galåen. I over 20 år har vinneren tilbudt lokalmat med særpreg, og vært en synlig aktør på regionale, nasjonale og internasjonale matarrangement. Produktene fra Galåvolden Gård finnes i dagligvare- og spesialbutikker over hele landet, og brukes av restauranter og andre proffkjøkken.
– Årets vinner viser at det er mulig å skape arbeidsplasser og verdiskaping i distriktene gjennom kvalitet, samarbeid og kreativitet. Galåvolden Gård har gjort lokalmat til en merkevare som hele Norge kjenner, sier Ingvill Dalseg, leder for hovedutvalg næring og industri i Trøndelag fylkeskommune.
Prisvinneren beskriver reisen som en eventyrlig utvikling:
– Vi er stolte og takknemlige over å bli tildelt bedriftsutviklingsprisen for Trøndelag i 2025. Siden vi startet med lokalt eggsalg i 1976, og foredling i 2002, har gården vært gjennom en eventyrlig utvikling, sier daglig leder Rune Krogh.
De håper utviklingen vil fortsette også i fremtiden.
Lokalmat med særpreg
I tillegg til egne råvarer, benytter Galåvolden Gård råvarer og biprodukt fra andre lokale matprodusenter i sin stadige produktutvikling. Utover utviklingen av nye, moderne produkt, har bedriften også dykket langt ned i Norges mathistorie.
Et eksempel er samarbeidet med TINE for å gjenskape Rausjødalsosten, en håndverksost basert på en oppskrift fra 1856. Osten er en hyllest til Norges første samvirkemeieri, Rausjødalen Setermeieri – regnet som TINEs opprinnelse.
Galåvolden Gård har et tosifret antall produkter som har oppnådd merket Spesialitet, og tilbyr alt fra ost til is og desserter – noe for enhver smak.
Begrunnelsen for prisen
Prisen ble delt ut av Ingvill Dalseg, leder for hovedutvalg næring og industri, med denne begrunnelsen:
«Galåvolden Gård AS er en av Rørosregionens mest innovative og etablerte lokalmatprodusenter. Selskapet ble startet i 2013, men gårdsdriften har røtter tilbake til 1700-tallet. Selskapet har mottatt flere priser, inkludert Årets lokalmatprodusent i Midt-Norge, og har vært sentrale i utviklingen av Røros som en lokalmatmotor i Trøndelag og nasjonalt. Bedriften har en tydelig bærekraftsprofil med fokus på best mulig utnyttelse av råvarene fra gården og med produktutvikling av høy kvalitet basert på restressurser og utstrakt samarbeid med andre produsenter. Med en omsetning som nærmer seg 17 millioner og en vesentlig sysselsetting i en distriktskommune, er de en viktig bidragsyter i både lokal verdiskaping og norsk matinnovasjon»
Dalseg avsluttet med:
– Årets vinner av bedriftsutviklingsprisen for Trøndelag er en bedrift som ikke bare skaper mat – de skaper historie, arbeidsplasser og stolthet.
Hele hovedutvalg for næring og industri deltok under dagens prisutdeling på Røros, hvor hovedutvalget har todagers hovedutvalgsmøte.
Om bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet, i samarbeid med Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren.
Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.