Fylkestinget ga ny skole navn etter drept 13-åring.

Foto: Jødisk museum Trondheim

Alle fylkestingsmedlemmene stilte seg bak forslaget om å kalle opp den planlagte nye skolen på Falkenborg i Trondheim etter Cissi Klein fra Trondheim, som døde i Auschwitz i 1943.

Cissis skjebne

Den unge, jødiske jenta ble arrestert på Kalvskinnet skole 24. november 1942 av norsk politi. Da politiet dukket opp i klasserommet ble hun redd og sprang bort til lærerinnen og satte seg på hennes fang. Det har skolevenninner av henne fortalt, står det i et notat fra Jødisk museum.

Som bitteliten flyttet hun fra Narvik til Trondheim sammen med foreldrene og søsknene. Cissis foreldre drev butikk i Trondheim sentrum. Nazistene beslagla den høsten 1942 samtidig med andre forretninger i Trondheim som var eid og drevet av jøder.

Mennene i familien ble arrestert og sendt til Falstad fangeleir, men Cissi fortsatte å gå på skolen helt til den dagen hun ble arrestert. Så ble hun holdt innesperret hjemme sammen med andre jødiske kvinner og barn før de ble sendt til Oslo.

I slutten av februar 1943 ble Cissi sendt med skipet «Gotenland» til Polen, sammen med faren og storebroren. Da de ankom Auschwitz ble alle tre sendt direkte til gasskamrene og drept.

Vi skal ikke glemme grusomhetene

Selv om navnekomiteen hadde foreslått Falkenborg som navn på den nye skolen stilte et enstemmig fylkesting seg bak å kalle opp skolen etter Cissi Klein, jenta som selv aldri fikk begynne på videregående.

Ikke bare folkemordet under andre verdenskrig, men også Utøya-ofrene skal minnes og hedres med dette navnevedtaket. I fylkestingsvedtaket står det:

"Etableringen av en ny videregående skole gir Trøndelag fylkeskommune mulighet til å løfte frem viktige verdier som ble angrepet både under 2. verdenskrig, i 2011, og som stadig er under angrep – mangfold og toleranse, ytringsfrihet, demokrati og politisk engasjement. Det gir også en mulighet til å minnes de ungdommene vi mistet, og til å vise de overlevende at vi ikke glemmer det brutale angrepet de ble utsatt for. Dette kan gjøres gjennom skolens profil og grunnlag. Det kan også gjøres gjennom kunstnerisk utsmykking, og ved å navngi deler av skolen som aula, bibliotek, og andre rom/fellesområder."

Cissi Klein videregående skole er planlagt ferdig i 2024. Den skal ha plass til cirka 700 elever. Heimdal-rektor Elisabeth Tandstad blir rektor ved skolen.