Fantastiske råvarer fra Trøndelag

Ei jente danderer sjømat på Aqua Trøndelag-standen på AquaNor. Foto: Ida Valsø.
Dandering av sjømat på Aqua Trøndelag-standen på AquaNor. Foto: Ida Valsø.

– Jeg har tatt med meg det beste vi har å tilby fra Trøndelagskysten.

Det sier kokk Thomas Borgan. Denne uka står han på Trøndelags stand på havbruksmessa AquaNor i Trondheim. Siden 2019 har han vært ansvarlig for å plukke ut og tilberede sjømat som deles ut som smaksprøver til de besøkende.

– Det er viktig å promotere den fantastiske sjømaten vi har i området, så det er enkelt å si ja til denne jobben, sier Borgan.

I år består menyen av

  • Sei «tom tam» med mango og koriander
  • Laks med solbærsago, karse og potetchips med tang
  • Helbakt kveite med røkt kveitesaus med gressløk og avruga-kaviar
  • Råmarinert kamskjell med spicy tomatmajones og ribbesvor
  • Blåskjell med karri, knutekål og tomat
Thomas Borgan på Trøndelags stand på AquaNor. Her sammen med elever fra Ytre Namdal videregående skole. Foto: Ida Valsø.
Thomas Borgan liker å eksperimentere med sjømat. Her sammen med elever fra Ytre Namdal videregående skole. Foto: Ida Valsø.

Til vanlig jobber Borgan på restauranten Kraft Bodega på Brattørkaia i Trondheim. I restauranten bruker de mange av de samme smakskombinasjonene som i maten han nå serverer her.

 – Vi ønsker å gi folk nye opplevelser og en liten reise rundt i verden. Det er spennende å være nytenkende i tilberedning av sjømat, som for eksempel å servere seien rå, smiler Borgan.

Og det er ikke noe å utsette på smaken. Det kommer stadig besøkende innom og plukker med seg både én og to smaksprøver. De fleste skryter begeistra av rettene og vil vite hvor sjømaten kommer fra og hvordan den er tilberedt.

Videregåendeelever hjelper til

Med seg på laget har Borgan tre elever fra matfag ved Ytre Namdal videregående skole. Elevene lærer om tilberedning av sjømat, og har ansvar for å dandere smaksprøvene.

Iselin Pedersen, Beatrice Ulsund og Erica Albrigtsen sammen med Thomas Borgan. Foto: Ida Valsø.
Iselin Pedersen, Beatrice Ulsund og Erica Albrigtsen sammen med Thomas Borgan. Foto: Ida Valsø.

– Det er veldig artig og lærerikt å jobbe her sammen med Thomas. Vi har blant annet lært mye om blanding av nye smaker, sier Beatrice Ulsund.

Klassevenninne Iselin Pedersen er enig.

– Det er artig å jobbe med mat et annet sted enn på kjøkkenet på skolen. Her får vi møte folk, og se at det å jobbe med mat kan være så mye forskjellig, forteller hun.

Hver dag i løpet av messa hjelper elever fra ulike videregående skoler i fylket til. I går var elever fra Guri Kunna videregående skole til stede. I dag er Ytre Namdal videregående med. I morgen kommer elever fra Byåsen videregående skole, og på fredag er elever fra Fosen videregående skole på plass.

Borgan synes det er kjekt å jobbe sammen med elever innenfor matfaget.

– I tillegg til at det er hyggelig, er det viktig å vise elevene de mulighetene som finnes i denne bransjen, sier han.

– I Rørvik, der jeg kommer fra, er fisken viktigst og derfor noe vi jobber mye med på skolen, sier Erica Albrigtsen. – Når vi kommer tilbake kan vi vise fram det vi har lært til førsteklassingene på matfag.

Råmarinert kamskjell i spicy tomatmajones. Fersk fra havet – servert i en liten trebåt. Foto: Ida Valsø.
Råmarinert kamskjell i spicy tomatmajones, fersk fra havet – serveres seilende i en liten trebåt. Foto: Ida Valsø.

Sjømaten på Trøndelags stand er levert av Dolmøy Seafood, HitraMat, SalMar og Norgeskjell.