4. september samles vi for å snakke om bioøkonomiens rolle i en verden i endring. Hva er status og mulighetsrommet i Trøndelag? Meld deg på, og få med deg smakebiter på noe av det som skjer i regionen.
Konferansen er på Scandic Hell Stjørdal, og der får vi blant annet høre mer om:
Forsyningssikkerhet og næringslivets muligheter
Lars Ahlin er styreleder i Lantbrukarnas Riksförbund Jemtland – tilsvarende Bondelaget i Norge. Han arbeider for vilkårene for et robust grønt næringsliv som skal gi forsyningssikkerhet av mat, drivstoff og bioråvarer i regionen – inkludert Sveriges nye rolle innenfor NATO-samarbeidet. Ahlin skal snakke om hvorfor nordiske business-system må bygges i fredstid.
Hva er næringslivets muligheter i ei vanskelig tid? Det skal Guro Angell Gimse, Trøndelags engasjerte og aktive regiondirektør i NHO Trøndelag fortelle om. Gimse driver gård i Melhus, har politisk erfaring fra både kommune, fylkeskommune, storting og regjering, og har sittet i bl.a. justis- og næringskomiteen. Hun har også hatt jobben som kommunikasjonssjef i WoodWorks.
Bioressurser er avgjørende for forsyningssikkerhet og beredskap. Det får vi høre mer om fra Dag Hjelle, brigader, lege og biolog med spesialitet i samfunnsmedisin. Hjelle har gjennom en årrekke ledet Norges delegasjon til NATOs forskningsorganisasjon (NATO Science and Technology Organization) innen sitt ansvarsområde og har også vært mentor for flere forskningsprosjekt innen NATO i samarbeid mellom biomedisin, genetikk og informasjonsteknologi. Nå jobber han med å etablere næringsvirksomhet innen sirkulær økonomi.
Nye råvarer i fôrproduksjonen
Margareth Opheim, utviklingssjef i Felleskjøpet Fôrutvikling er utdannet veterinær med doktorgrad innen husdyrernæring. Hun jobber nå hovedsakelig med utvikling av drøvtyggerfôr og er involvert i flere ulike prosjekter som ser på muligheter for nye råvarer, bedre utnyttelse av eksisterende råvarer og økt bærekraft i landbrukssektoren. Opheim skal gi oss ny kunnskap om mulighetsrommet for nye råvarer i fôrproduksjonen i dag med fokus på tilgjengelighet, selvforsyning og matsikkerhet.
Mie Bjune Gjeten leder Norsk Kylling sin satsing på bærekraftig fôr. Fôr utgjør den største innsatsfaktoren i kyllingproduksjon og står for hele 70 % av klimafotavtrykket til Norsk Kylling. Innen 2030 skal de redusere utslippene forbundet med fôr med 50 % og kutte all bruk av soya. Vi får høre hvordan Norsk Kylling skal ta i bruk et utvalg nye og mer bærekraftige fôrråvarer for å nå disse målene i Gjeten sitt innlegg.
Meld deg på i dag, og lær mer om forsyningssikkerhet, samfunnsberedskap, grenseregional samhandling og tverrsektorielt samarbeid innenfor hav-, jord- og trebaserte verdikjeder.