User name:

UserExtensions.GetUsername()=

En verden av muligheter

Fotomontasje: noen av gjestene du møter på scenen på Trøndelagsmøtet i januar.

Trøndelagsmøtet løfter blikket og ser på trøndersk samhandling med resten av verden. Møtet har derfor fått undertittelen «En verden av muligheter». Trøndelagsmøtet 2020 på Scandic Hell 9. og 10. januar byr inn til tidenes program for alle som er interessert i næringsliv, politikk og samfunnsutvikling. Ukentlig dukker det opp nye spennende navn på gjestelista.

Her melder du deg på Trøndelagsmøtet

"John Donne skrev «No man is an island entire of itself», og det samme gjelder for oss. Omskrevet kan vi si at intet land eller fylke er en øy fullstendig av seg selv; alt vi er og alt vi gjør er avhengige av og påvirkes av alt rundt oss. Enten det gjelder klimakrisen eller det gjelder handelen og de internasjonale avtalene som danner rammeverk rundt oss. 25 år etter siste folkeavstemming om EU, løfter vi stadig blikket ut mot verden. Trøndelag har alltid vært en region preget av kontakt med verden rundt oss. Enten det er langs kysten eller det er i sporene fra Olavsarven, pilegrimsvandringene og våre fremragende kunnskapsmiljøer."

  - fylkesordfører Tore O. Sandvik

Klimaspørsmålet – og svarene?


Klimakrisen er både opplest og politisk vedtatt, blant annet av fylkestinget i Trøndelag. Hva gjør vi nå? Noen vil skru igjen oljekrana, mens andre mener det blir for drastisk. Hva slags muligheter har vi til vern, vekst og utvikling?

Vi inviterer både til debatt og ser på løsninger for bedrifter og samfunn. Både innovasjon Norge og finansbransjen sier det stilles nye krav til næringslivet. Både privat og offentlig sektor forsøker å finne løsninger og noen ideer er så gode at de virkelig fortjener å bli løftet fram i lyset.

På scenen møter du blant andre teknologigründer og klimaforkjemper Christine Spiten, Hedwig Thiery Aresvik fra Natur og Ungdom, klimaekspert Kikki Kleven, bedriftseier Jens Ulltveit-Moe og Tord Lien fra NHO. I Nærøy får plastikksøppel fra havet nytt liv. Den historien hører du på Hell i januar.


Oss og verden

EU er vår viktigste partner, både når det gjelder handel, innovasjon og forskning. Etter 25 år med EØS-avtalen – hvordan fungerer den egentlig for Norge og Trøndelag? Vi ser også på trøndersk samhandling med resten av verden.

Her byr vi på kunnskap fra folk som kan EU. Journalist Simen Ekern og professor Lise Rye har begge skrevet bøker om vårt forhold til EU og Europa. Espen Barth-Eide har vært utenriksminister og både NTNU og SINTEF er med på verdens største forskningssamarbeid.

Lise Rye forteller i denne artikkelen fra forskning.no at EØS-avtalen har helt klare gode og dårlige sider.

Vi ser også på interessante trønderske bedrifter som har verden som marked. Pharmaq har hovedkontor i Overhalla, men også kontorer i Chile, Vietnam, Singapore og fleire andre land. SalMar forsyner verden med gode råvarer og for Orkel går en amerikansk drøm i oppfyllelse. Vi har også andre trønderske bedrifter som kommer til oss med inspirerende beskrivelser av sin framgang.

Bendik Nordgaard er en klovn som sprer glede blant flyktningbarn. Han forteller oss om sitt livs prosjekt.

 

Økonomirapport


Vi må se på løsninger og utfordringer, både for landet og for næringslivet. På Trøndelagsmøtets andre dag kommer statsminister Erna Solberg, NHOs Ole Erik Almlid og LOs Hans Cristian Gabrielsen. Trøndertoppene i landbruks-Norge kommer, vi tar temperaturen på økonomien og håndball-EM. Vi møter også Anne Karin Furunes, Stjørdalskunstner med verdenssuksess.

 

Trøndelagsmøtet som møteplass


Trøndelagsmøtet er uovertruffen som møtearena. Nytt og gammelt samarbeid har fått en vitamininnsprøytning på Trøndelagsmøtet. I år arrangerer Trøndelag fylkeskommune møtet sammen med NHO og LO.

Direktør i NHO Trøndelag, Tord Lien, sier han har tro på at fellesarrangementet styrker arenaen enda mer: «- Jeg håper at det utvidede samarbeidet om å arrangere Trøndelagsmøtet fører til at konferansen blir en enda større og viktigere arena for møter mellom næringsliv, politikk og forvaltning».

På ettermiddagstid er det flere sidearrangementer. NHO Trøndelag arrangerer Virkemiddelvors, et møtested for bedrifter og virkemiddelapparatet.