Aqua Nor 2025 er godt i gang

Kokk Thomas Bergan og Albertine Vian Rekdal på kjøkkenet til Trøndelagsstranden på Aqua Nor.
Kokk Thomas Borgan lager delikate småretter fra havet. Albertine Vian Rekdal er med på å presentere rettene for besøkende på standen. Foto Ida: Valsø, Trøndelag fylkeskommune.

På Trøndelagsstanden står bredden i trøndersk havbruk samla

– Den laksen er noe av det bedre jeg har smakt.

– Dette var fantastisk godt.

Lovordene kommer på rekke og rad fra besøkende på den Trønderske standen. Kokk Thomas Borgan smiler og takker. Han har ansvar for å tilberede smaker fra Trøndelag som en påminnelse om hva vi kan levere av råvarer i verdensklasse.

Treffpunkt Trøndelag

Trøndelagsstanden heter «Treffpunkt Trøndelag» og ligger på et stort område midt i hall F. Fylkeskommunen har rollen som tilrettelegger for aktører innenfor den blå næringa i Trøndelag. Albertine Vian Rekdal i Trøndelag fylkeskommune har jobba lenge med å koordinere og samle de aktørene som står her nå.

Folk står og prater sammen på et oversiktsbilde over messeområdet Treffpunkt Trøndelag.
Første åpningsdag tok hele 8 117 besøkende fra over 80 land turen til Trondheim spektrum. Mange av disse tok nok turen innom Treffpunkt Trøndelag. Foto: Ida Valsø, Trøndelag fylkeskommune.

Disse kan du treffe på Trøndelagsstanden:

  • Marint samarbeid i kommunene Frøya, Hitra, Nærøysund og Trondheim.
  • Blå utdanningsløp fra Charlottenlund videregående, Guri Kunna videregående, Ytre Namdal videregående og Trøndelag høyere yrkesfagskole.
  • Folla Maritime fra Flatanger, Vaagland verft, Fremtidens Industri, OceanPro, MEOX og AQS, som med sine 17 servicefartøy og 160 ansatte leverer tjenester langs hele norskekysten.
  • Opplæringskontoret i Sør-Fosen som viser hvordan næring og lærlinger kobles tettere sammen.
  • Marin faggruppe i Trøndelag fylkeskommune sammen med kokk Thomas Bergan.

Åpning av stand

Trøndelag fylkeskommune har koordinert denne møteplassen siden 2003, og i mer enn tjue år har vi vist fram det beste fylket vårt har å by på innen havbruk, teknologi, utdanning og samarbeid.

Mange tok turen for å være med på åpninga av årets stand.

Fylkesordfører Tomas Iver Hallem sammen med leder for hovedutvalg næring i Trøndelag fylkeskommune, Ingvill Dalsegg holder tale. Publikum står og hører på.
Fylkesordfører Tomas Iver Hallem sammen med leder for hovedutvalg næring i Trøndelag fylkeskommune, Ingvill Dalsegg. Foto: Peter Meinert, Trøndelag fylkeskommune.

– Vi åpner standen i ei tid der næringa står overfor viktige valg. Fylkestinget har vedtatt å utvikle et veikart for havbruk i Trøndelag, i samarbeid med Sjømat Norge Havbruk Midt. Ambisjonen er tydelig: vi skal ha bærekraftig vekst. Vi skal utvikle løsninger som gir både matproduksjon, arbeidsplasser og langsiktig naturforvaltning.

Det sa fylkesordfører Tomas Iver Hallem i sin åpningstale.

– Trøndelag har vært fødestedet for moderne oppdrett, og vi har ambisjonene og forutsetningene til å være en ledende region også i framtida. La oss bruke dagene her til å knytte kontakter, dele kunnskap og styrke vår posisjon som en region som leverer mat, teknologi og løsninger verden trenger, sa Hallem.

 

  • Aqua Nor er verdens største utstillermesse for teknologi til havbruksnæringa.
  • Den arrangeres annethvert år i Trondheim spektrum.
  • I år arrangeres den fra 19.-21. august
  • Se en oversikt over all aktivitet her: https://aquanor.no/
Fornøyde besøkende får servert en smak av havets delikatesser på Trøndelags stand.
Fornøyde besøkende får servert en smak av havets delikatesser tilberedt på trønderske råvarer. Foto: Peter Meinert, Trøndelag fylkeskommune.

Årets meny på Treffpunkt Trøndelag er:

  • Røkt kolje – servert med potet og kantarellkrem, sprø potet og baconmajones
  • Laks fra Frøya «Tataki» – servert med søt basilikum og spicy kålrotsalat
  • Kveite fra Rørvik fisk – servert med lokal tomat med hylleblomst, blåskjellmajones og blekksprut-sprøtt
  • Hjemmelagde fiskekaker «Tom ka Gai» – servert med squash syltet med nyperoser, røkt blomkålkrem og sennepsurt
  • Lyr fra Trondheimsfjorden gravet med trøffeltang – servert med jalapeno, tindved og korianderolje.
Kveite fra Rørvik fisk – servert med lokal tomat med hylleblomst, blåskjellmajones og blekksprut-sprøtt.
Kveite fra Rørvik fisk – servert med lokal tomat med hylleblomst, blåskjellmajones og blekksprut-sprøtt. Foto: Ida Valsø, Trøndelag fylkeskommune.
Laks fra Frøya «Tataki» – servert med søt basilikum og spicy kålrotsalat.
Laks fra Frøya «Tataki» – servert med søt basilikum og spicy kålrotsalat. Foto: Ida Valsø, Trøndelag fylkeskommune.
Både hovedutvalgsleder og fylkesordfører knyttet på seg forkle og ble med på å servere mat til oppmøtte besøkende.
Både hovedutvalgsleder og fylkesordfører knyttet på seg forkle og ble med på å servere mat til oppmøtte besøkende. Foto: Peter Meinert, Trøndelag fylkeskommune.