Kulturpris til Jon Fredrik Skauge

Fra venstre: Leder i hovedutvalg kultur, May Britt Lagesen, Jon Fredrik Skauge og fylkesordfører Tore O. Sandvik Foto: Mona Jønvik Andersson
Fra venstre: Leder i hovedutvalg kultur, May Britt Lagesen, Jon Fredrik Skauge og fylkesordfører Tore O. Sandvik Foto: Mona Jønvik Andersson

Trøndelag fylkeskommunes kulturpris går til kulturformidler og bonde Jon Fredrik Skauge fra Orkdal.

Prisen ble delt ut på fylkestinget i dag, onsdag, av fylkesordfører og juryleder Tore O. Sandvik. 

- Jon Fredrik Skauge brenner for å bærekraft, for matkultur og for historier. Han har satt Trøndelag på kartet og skapt historie.

HER KAN DU SE VIDEO

Mer om prisvinner

Årets kulturprisvinner er meget allsidig. Jon Fredrik Skauges egentlige fag er tekstil med hovedvekt på historiske klær, tekstiler og tradisjoner. Han har fordypet seg nok til både å være forsker, foreleser og en eminent historiker med hovedfag fra NTNU. Han har spesialkunnskap om stoffbruk til bunader og solid spisskompetanse på tekstil.

Googler du prisvinneren vil du imidlertid i tillegg finne artikler både om gårdshus, kulturlandskap og tradisjonelle matoppskrifter.

Skauge har også et eget utsalg av håndsydde, individuelt tilpassede bunader side om side med moderne, unike plagg i krysningen mellom det tradisjonelle handverket og det nyskapende.

Han løfter fram kvinnearbeidet også ved å videreføre tradisjonell bearbeiding av produkter fra gården som for eksempel smør og rømme-produksjon. På den måten tar han også vare på håndverket omkring matbearbeiding. Det samme gjelder for kjøtt og korn og lin. Alt dette gjøres på gården.
- Bygningene signaliserer noe mer, de forteller en historie og representerer en tradisjon og en forankring, sier Skauge. Akkurat som tekstilene og håndverksteknikkene!
Michelinguiden delte for første gang ut i fjor en bærekraftpris i Norden. Her ble to gårder i Orkdal trukket fram. Gårder hvor matproduksjon skjer på andre premisser enn det moderne landbruket.

En av verdens beste kokker og innehaver av Michelins første bærekraftpris uttalte i Adressa at disse er gårdene er de egentlige vinnerne av Michelin-guidens bærekraftspris. På Credo kjenner kokkene navnet på hver av de STN- kyrne som står på gården til Jon Fredrik Skauge, Fannremsgården.

Maten er en særdeles viktig del av den trønderske folkesjela. Av identiteten vår. Skauge har blant annet deltatt på «Grüne Woche» for Trøndelags stand flere ganger.

Jon Fredriks iherdige innsats, sammen med mange andre lokale og regionale kultur - matprodusenter vil bli en viktig del at vårt arbeid for å bli europeisk matregion.

Han brenner for å bærekraft, for matkultur og for historier. Mottoet hans i formidlingsarbeidet er at enhver skal bli sett, bli hørt og bli berørt.

Skauge er en svært etterspurt foredragsholder over hele landet og har et nettverk langt utover landets grenser. Han har satt Trøndelag på kartet og skapt historie.

Fylkeskommunens kulturpris består av kr 50.000 , en plakett og et ullpledd – designet av DUODU.