Trøndelags kulturmiljøkonferanse 2025
Bli med på Trøndelags kulturmiljøkonferanse 2025, en viktig møteplass for alle som er engasjert i eller forvalter kulturmiljø og kulturarv i Trøndelag.
Vi samles på Ringve Musikkmuseum i Trondheim for å utveksle kunnskap og sammen utvikle og bevare kulturmiljøene i fylket for framtida.
Vi vil ha særskilt fokus på hovedtemaene «Beredskap, vern og verdi» og «Kulturminner som ressurs og opplevelse». Velkommen til interessante innlegg og gode diskusjoner!
Arrangør: Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Museene i Sør-Trøndelag.
Program
Før-konferanse aktivitet og opplevelse
9.30 – 11.00 Wesselbygget – det eldste bygget på Ringve gård.
Ringve musikkmuseum jobber med framtidig bruk av Wesselbygget, som har en rik historie tilbake til 1700-tallet. Huset har vært brukt til alt fra bolig til atelier, barneverksted, kafe og lager. Hvordan kan det eldste huset i lystgårdlandskapet bli tilgjengelig for bruk og besøk framover?
Museet inviterer til medvirkning og samskaping av ideer for bruk av bygget med avdelingsleder Annabella Skagen og konservator Lars Erik Brustad Melhus.
Dag 1 Beredskap, vern og verdi
11:00 Registrering og kaffe/noe å drikke
11:30 Lunsj
12:30 Programstart: Velkommen og praktisk informasjon
v/Anne Marit Mevassvik, direktør for kultur og folkehelse, TRFK
v/Arnfinn Stendahl Rokne, direktør Norges musikkmuseum – Ringve og Rockheim
12:50 Åpningsinnlegg – Info kommer
13:10 Linda Veiby eller Beate Strøm, Riksantikvaren. Kulturarv som del av totalberedskapen.
13:30 Kristoffer Eliassen Grini, Falstadsenteret. Kulturarv i krig: Fra kulturell ødeleggelse til kulturell beredskap
Med utgangspunkt i Russlands angrepskrig mot Ukraina, der kulturarven angripes systematisk, belyser fremlegget kulturminnevernets posisjon i Norges totalberedskap. Dette vil kontekstualiseres med tilbakeblikk på erfaringer fra okkupasjonstiden, der norsk kulturminnevern balanserte mellom ødeleggelse, kollaborasjon og motstand.
13:50 Spørsmål fra salen til innleggene
14:00 Tove Eivindsen, NTNU/Vitenskapsmuseet. Havets elfenbein – lykkes vi med budskapet? Om kulturminner og sårbarhet, klimaendringer og beredskap.
14:20 Panelsamtale om brann, beredskapsplaner og sikring av våre verdifulle kulturminner med Byantikvaren i Trondheim og Ringve musikkmuseum. Samtalen ledes av Arnfinn Stendahl Rokne, Norges musikkmuseum – Ringve og Rockheim.
14:40 Spørsmål fra salen til innleggene
14:50 Beinstrekk, kaffe og noe å bite i
15:10 Ann Kristin Solsten, Rørosmuseet. Samiske kulturmiljøer i et endret klima
15:30 Norsk Villreinsenter. Vikingenes rikdom/aktivitet i fjellet – mulighetenes dilemma. Om villreinhistorien i fjellene omkring oss – (11 000-årsperspektiv, med særlig søkelys på jernalderen). Dilemma knyttet til hvordan kulturminner i fjellet kan brukes/ikke bør brukes i formidling sett opp mot menneskelig ferdsel og villrein
15:50 Spørsmål fra salen til innleggene
16:00 – 16:45 Paneldebatt
Med innleggsholderne/foredragsholderne om beredskap, vern og verdi.
18:30 MIDDAG på Ringve
Dag 2 Kulturminner som ressurs og opplevelse
«De historiene vi forteller og hvordan vi forteller dem»
08:30 Velkommen og oppsummering av første dag ved Arnfinn Stendahl Rokne, museumsdirektør Norges musikkmuseum – Ringve og Rockheim
08:45 Jon Fredrik Skauge Å leva av historia. Ei reinhekla forteljing
09:10 Ola H. Fjeldheim, Fortidsminneforeningen Ny kulturmiljølov - betydningen for den frivillige og offentlige kulturminneforvaltningen
09:35 Spørsmål fra salen til innleggene
09:45 Kaffepause og noe å bite i
10:00 Tre innlegg om håndverksutvikling, rekruttering, men også bevaring av kunnskap og tradisjoner i et beredskapsperspektiv.
- Berit Bakosgjelten, Rørosmuseet Håndverksstrategien sett fra Bygningsvernsenteret
- Thor-Aage Heiberg, NTNU Studieprogramleder ved Tradisjonelt Bygghåndverk, NTNU – håndverksutdanning på universitet – presentasjon av bachelorprogrammet Tradisjonelt Bygghåndverk
- Arnhild Finne, rektor Fosen folkehøgskole Bærekraft og nærhet - om skolens linjer basert på tradisjonshåndverk og – kunnskap
10:45 Spørsmål fra salen til innleggene
10:55 Linda Skipnes Strand - Fotefar mot nord – status og informasjon om prosjektet
11:15 Karin Fuglem, Trøndelag Reiseliv/Explore Trøndelag Å bevare og begeistre – hvordan skape bærekraftige opplevelser med vår kulturarv?
11:35 Spørsmål fra salen til innleggene
11:55 Oppsummering og veien videre ved Anne Bjørg Svestad, seksjonsleder Seksjon kulturminner, TRFK
12:15 Lunsj
Etter-konferanse befaringer og opplevelser
«Når Nyhavna blir borte» ei filmutstilling om produksjonslokaler for kultur i byutvikling og transformasjon. Innledning ved Mathias Østrem, konservator på Rockheim – det nasjonale museet for populærmusikk. Maks 30 personer.
«Ladehalvøya som krigshistorisk kulturmiljø» med Kristoffer Eliassen Grini
Stand i lobby
- Kulturvernnettverket
- Friluftslivets år – Oddveig Bredesen
- Bædi og Børdi – kulturarvformidling for barn - Linda Skipnes Strand