Ny endring i Sameloven

Illustrasjonsfoto. Fotograf: Thom Reijnders/Unsplash

Trøndelag fylkeskommune har forvaltningsansvar for samiske språk. 1. januar kom det en endring i Sameloven, som tydeliggjør dette ansvaret.

I Norge er de samiske språkene likestilt med norsk i hele landet. De samiske språkene er også likestilt seg imellom.  

Forvaltningsområdene for samisk har derimot et særlig ansvar for samisk språk og kultur. Det betyr blant annet at alle som henvender seg til offentlige etater i disse områdene har rett til å bli betjent på samisk.

I Trøndelag omfatter forvaltningsområdet kommunene Snåsa, Røyrvik og Røros, og Trøndelag fylkeskommune.  

Innfører nye kommunekategorier 

Fra 1. januar har forvaltningsområdet for samiske språk blitt delt inn i tre kommunekategorier: 
 
- Språkutviklingskommuner 
- Språkvitaliseringskommuner 
- Språkstimuleringskommuner 

Bakgrunnen for denne endringen i Sameloven er NOU (Norges offentlige utredninger)-rapporten «Hjertespråket».  
 
Her blir det problematisert at alle tospråklige kommuner skal yte samme tjenester, til tross for at ikke alle kommuner har lik kompetanse eller ressurser når det kommer til samisk språk og kultur.  

De ulike kommunekategoriene har blitt innført for å være mer tilpasset språksituasjonen i kommunene. 

Ulike rettighetsnivå

Språkutviklingskommuner og språkvitaliseringskommuner skal ha det høyeste rettighetsnivået, og tilsvarer kommuner som er en del av dagens forvaltningsområde. 

Språkstimuleringskommuner vil være for kommuner hvor den samiske befolkningen i hovedsak er tilflyttet, og ikke har samme tilknytning til samisk språk, skriver Sametinget  

Fortsatt høyt rettighetsnivå i Trøndelag 

I Trøndelag er Røyrvik, Snåsa og Røros definert i kategorien språkvitaliseringskommuner, og Trøndelag fylkeskommune som språkvitaliseringsfylkeskommune. 

Ved å være i denne kategorien betyr det blant annet at befolkningen har rett til muntlig, men ikke samtidig, svar på samisk, rett til skriftlig svar på samisk, rett til å bli betjent på samisk i offentlige helse- og omsorgsinstitusjoner, og mer.  

Du kan lese mer om hvilke krav som blir stilt til kommunene/fylkeskommunene innenfor de ulike kategoriene på Sametinget sine nettsider, og i denne artikkelen fra Regjeringen

Andre relevante lenker: